Închide Close
Playback

Editura Humanitas

Stelian Tanase, Playback

Din categoriile literatură

În colecția Ebook

EBOOK – EPUB

„Prozatorul, urmând o direcţie inaugurata în literatura română de Caragiale, priveşte răul dintr-o perspectivă care este abia în al doilea rând morală, socială sau politică, vădindu-se a fi una esenţialmente ontologică. Filtrată printr-o asemenea optică, povestirea «neorealistă» se converteşte într-un veritabil scenariu apocaliptic, care urmăreşte rădăcinile metafizice ale răului... Marile teme ale cărţii lui Stelian Tanase rămân decăderea şi prăbuşirea lumii. Tehnica neorealistă, subordonată unei viziuni în care recunoaştem dimensiunea benefică a parodiei postmoderniste, are toate caracteristicile unui act de exorcizare." (Octavian SOVIANY) „Romanul lui Stelian Tanase este o replică la romanul – la «poemul», cum îl numeşte Gogol – Suflete moarte. Este o replică la un nivel metafizic, pe care nu orice carte de proză îl poate atinge, şi nu doar una în plan evenimenţial, al prezentului desfăşurării narative. (...) Este un roman în acelaşi timp satiric şi tragic, în care scriitorul dovedeşte un foarte bun simţ al situaţiilor comice, al absurdului existenţei, urmărind, cum el însuşi o spune, o întreagă categorie de personaje secundare care fojgăie în această lume dezgustătoare." (Gheorghe CRĂCIUN, Revista 22)

Despre Stelian Tanase
S-a nascut in 1952 la Bucuresti. A absolvit Facultatea de Filozofie din Bucuresti in 1977, si este doctor in sociologie politica, 1996. Preda stiinte politice la Universitatea Bucuresti. A debutat ca romancier in 1982 cu Luxul melancoliei (Cartea Romaneasca, reeditat 1993). Intre 1983 si 1989 i s-a interzis publicarea altor doua romane. Dupa 1989 i-au aparut urmatoarele carti: Corpuri de iluminat (roman, Cartea Romaneasca, 1990. ed a II-a, 1998, Allfa) Socuri si crize (articole politice, Staff, 1993) Playback (roman, Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1995) Ora oficiala de iarna. Jurnal 1986–1990 (Institutul European, 1995) Sfidarea memoriei (convorbiri cu Alexandru Paleologu), (Du Style, 1996) Revolutia ca esec. Elite & societate (studii politice), (Polirom, 1996) Anatomia mistificarii. Procesul Noica-Pillat (Humanitas, 1997, ed a II-a Humanitas, 2003) Elite si societate. Guvernarea Gheorghiu-Dej, 1948–1965 (Humanitas, 1998) L.A. vs. N.Y. Jurnal american (Polirom, 1998) Miracolul revolutiei. O istorie politica a caderii regimurilor comuniste (Humanitas, 1999) Acasa se vorbeste in soapta. Dosar & jurnal din anii tarzii ai dictaturii (Compania, 2002)
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Playback
  • An apariție: 2016
  • Format: EPUB
  • ISBN: 978-973-50-5399-4
  • Colecție: Ebook
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Stelian Tanase

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact