Politica si istorie. Cazul comunistilor romani (1944-1977)

Vlad Georgescu

Politica si istorie

Cazul comunistilor romani (1944-1977)

Humanitas / Colectia: Istorie contemporană

Embed:

O relatare "în direct" a modului în care istoriografia românească postbelică a fost manipulată în folos ideologic. Autorul, Vlad Georgescu, istoric al ideilor, ajuns, în exil, director al Secţiei române de la Radio Europa Liberă, şi-a asumat consecinţele actului său de curaj intelectual şi politic evidenţiind principalele trei trăsături ale istoriei de partid:

1. În mod paradoxal, deşi se pretinde a fi marxistă, istoria remodelată de comunişti, care insistă în imuabilitatea fondului autohton mergând până la geto-daci, este antimarxistă, neavând, de fapt, nici o justifiocare filozofică seriosă.

2. Maniile protocroniste, triumfalismul şi exaltarea miturilor deformează într-atât de mult perspectiva asupra trecutului, încât istoriografia românească a regimului Ceauşescu este antiştiinţifică.

3. Lipsa de discernământ cu care istoricii improvizaţi din activişti de partid inventează aniversări, unele dintre ele frizând prostia, precum sărbătorirea a 2 050 de ani la înfiinţarea statului dac centralizat, demonstrează că interpretarea istoriei într-o manieră festivă este antidemocratică.

Concluziile autorului sunt justificate de o demonstraţie realizată cu multă fineţe, care expune, caustic, nenumărate exemple de istoriografie aservită politicului.

Info
Vlad Georgescu
Recenzii
Detalii produs
Vlad Georgescu
Vlad Georgescu Ne cerem scuze, deocamdata nu va putem oferi biografia acestui autor.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.