Predici profane

Marin Tarangul

Predici profane

pentru dezmortirea mintii

Humanitas / Colectia: Eseişti români

Embed:

Poet si eseist, autor al unei profunde interpretari, in descendenta heideggeriana, a poeziei eminesciene (Intrarea in infinit sau dimensiunea Eminescu, Humanitas, 1992), Marin Tarangul respinge ispita calofila in expresia eseului filozofic: daca este puternic cu adevarat – pare sa creada autorul –, gandul trebuie sa se poata dispensa de efectele „literare“, de ornamentele care de multe ori nu fac decat sa-i ascunda saracia.
Incredintat, asadar, ca despre lucrurile cele mai grave ale existentei noastre se cade sa vorbim cu necontrafacuta gravitate, Marin Tarangul a ales in acest volum modalitatea predicii, a adresarii directe. Cititorul obisnuit cu palide frumuseti de circumstanta sau cu aride enunturi lipsite de ecou va avea surpriza sa constate ca despre stranietatea chipului omenesc sau despre lumea elementelor, despre destin sau despre moarte, despre Rembrandt sau... Gorbaciov se poate vorbi fara inflorituri, dar si fara crispare, ca exhortatia nu are neaparat nevoie de patetismul unor cuvinte mari, ca totul poate fi spus in vorbele de zi cu zi – vorbele „proaste“, in stare cateodata sa ne „dezmorteasca mintea“, cum spune subtitlul volumului.

Info
Marin Tarangul
Detalii produs
Marin Tarangul
Marin Tarangul

MARIN TARANGUL (1938-2010) este licenţiat al Institutului Teologic din Sibiu (1959). Studiile de doctorat în istoria religiilor îi sunt întrerupte în 1961, când este arestat şi condamnat politic. Este eliberat în 1964. În 1971 obţine licenţa în istoria artei la Institutul de Istorie şi Teoria Artei din Bucureşti.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.