Prioni si prionoze

Anca-Michaela Israil

Prioni si prionoze

Humanitas / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

Cartea Ancai-Michaela Israil are drept tema cele mai recente si mai ingrijoratoare boli ce au afectat regnul animal si deopotriva specia umana. De pilda, aparitia ESB in Anglia si ulterior in alte tari din Europa, urmata de cazurile de CJNV, a ridicat serioase probleme de sanatate publica, a caror rezonanta a devenit in scurt timp internationala. In fond, este vorba de bolile prionice.

Natura agentilor prionici ramane controversata (origine virala, chimica, toxica, proteina infectioasa cu rol structural si totodata functional).

In marea majoritate a cazurilor, boala prionica este o consecinta a actiunii unui agent exogen (pseudoinfectios?) asupra unui organism avand deja modificari genetice, responsabile de susceptibilitatea organismului la agentul respectiv. Studiul prionilor a determinat o reorientare radicala gandirii stiintifice, ducand la elaborarea conceptului de „mostenire conformationala“ (pe baza evidentierii unei patogeneze comune intr-un numar de boli infectioase si non-infectioase). De asemenea, studiul a demonstrat ca fenomenul de interactiune proteina–proteina (prin care organismul poate castiga noi trasaturi structural si functionale) ar putea avea un rol esential in conturarea unui nou principiu al biologiei, a carui semnificatie ar fi cu mult mai importanta decat cea pe care o putem anticipa noi astazi.

Info
Anca-Michaela Israil
Detalii produs
Anca-Michaela Israil
Anca-Michaela Israil Dr. ANCA-MICHAELA ISRAIL este medic primar si doctor in stiinte medicale, specialitatea microbiologie. Lucreaza la Institutul Cantacuzino din Bucuresti. Are o experienta de peste 30 de ani atat in activitatea de laborator de diagnostic si cercetare in domeniul microbiologiei si biologiei moleculare, cat si in activitatea didactica universitara (14 ani) si postuniversitara (20 de ani).

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.