Rashomon

Ryūnosuke Akutagawa

Rashomon

Humanitas, Literatură / Colectia: Ebook

Embed:

EBOOK – EPUB / PDF

O noapte cu întâmplări sinistre sub vechea poartă Rashomon. O crimă relatată de martori care se contrazic între ei şi-şi asumă, fiecare pe cont propriu, fărădelegea. O vizită care-şi află deznodământul într-un paragraf al unei cărţi de Strindberg. O poveste despre paradis şi iad. O parabolă politică cu creaturi ale folclorului japonez. O splendidă efemeridă, o scenă banală, de-o clipă, petrecută într-un tren. Şase povestiri care nu seamănă între ele decât printr-un singur detaliu: sunt scrise cu mână de maestru. Dacă există un sentiment al capodoperei, îl veţi simţi citind povestirile lui Akutagawa.

Întrebarea criticului: Citiţi cu mare atenţie detaliile relatărilor contradictorii din povestirea Într-un lăstăriş şi încercaţi să vedeţi dacă este vreo voce care spune adevărul. Cine a comis, totuşi, crima?
Observaţia criticului: Firul de păianjen este varianta orientală a povestii cu firul de ceapă din Fraţii Karamazov de Dostoievski.

Info
Ryūnosuke Akutagawa
Detalii produs
Ryūnosuke Akutagawa
Ryūnosuke Akutagawa

RYŪNOSUKE AKUTAGAWA (1892-1927) s-a născut la Tokyo. Mama lui a fost bolnavă psihic, asa că băiatul este crescut în casa unui unchi matern, de la care a preluat numele de familie. Cât despre prenume, semnificația lui este „fiul dragonului". Studiază limba și literatura engleză la Universitatea Imperială din Tokyo și devine profesor.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.