Ratacirile elevului Torless

Robert Musil

Ratacirile elevului Torless

Humanitas, Literatură / Colectia: Cartea de pe noptieră

Embed:

Sunt baieti si se vor barbati. Isi spun numai pe numele de familie. Sunt elevi la un internat select. Nu prea stiu pe ce lume se afla si totusi traiesc lumea cu o intensitate de nedescris. Pentru cel mai mic dintre ei ratacirile sunt singurul mod de a gasi drumul bun. Sa adaugam ca „ratacitul“ Torless se vrea moralist, matematician sau filozof, dar are fire de artist si se simte uneori in primejdie.
Pericolul vine din trupurile lor, care o iau cu mult inaintea mintii: ele, trupurile, se dezvolta repede, independent, sigur, in timp ce gandurile abia mijesc, schioape, stangace, influentabile. Pericolul vine din cruzimea de nimic temperata a instinctelor. Si din sensibilitatea in exces, din senzualitatea vascoasa, din ciudatenia de a trai intr-un spatiu inchis, cand toate simturile le sunt larg deschise. Dar primejdia cea mare este in insasi varsta lor, pe care adultii, uitand-o, o numesc „de tranzitie“.
Sfatul criticului: Nu trebuie sa credeti ca, daca e cu adolescenti, romanul lui Musil este neaparat pentru adolescenti sau de partea lor. Calitatea principala a elevului Torless insa, capacitatea de a fi uimit, se poate dovedi salvatoare la orice varsta si pentru oricine cauta, ratacind, un drum.

Info
Robert Musil
Detalii produs
Robert Musil
Robert Musil

Un francez, un irlandez și un austriac, Proust, Joyce și Musil, sunt socotiți a fi cei mai mari romancieri ai secolului XX. ROBERT MUSIL (1880–1942), care provine dintr-o veche familie de funcționari, ofițeri și ingineri, este cunoscut mai ales pentru romanul său de maturitate, Omul fără insușiri, romanul lui Ulrich, al „Kakaniei“ natale, al lumii în metamorfoză.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.