Recolta durerii. Colectivizarea sovietica si teroarea prin foamete

Robert Conquest

Recolta durerii. Colectivizarea sovietica si teroarea prin foamete

Humanitas, Istorie / Colectia: Istorie

Embed:

Deschiaburirea si colectivizarea orchestrate in URSS de Stalin in perioada 1929–1933 au ucis milioane de oameni. Alte milioane au fost deportati. Intre 1932 si 1933, in Ucraina, regiunea Kuban si regiunile de pe Don si Volga, foametea „stiintific organizata“ a lovit nu doar populatia recalcitranta sau rezistenta la colectivizare, ci intreaga populatie, ducand la episoade apocaliptice, de teroare in masa, canibalism, epidemii. Numarul victimelor acestei sinistre campanii l-a depasit pe cel al mortilor din primul razboi mondial, in toate tarile participante.


A existat totusi o diferenta: in Uniunea Sovietica a lui Stalin, doar una dintre partile aflate „in razboi“ era inarmata, iar printre victime s-au aflat milioane de femei, batrani, copii. Despre aceasta „recolta“ vorbeste cartea lui Robert Conquest, care trateaza subiectul cu mijloacele istoricului.


Robert Conquest este deja cunoscut cititorilor nostri prin Marea teroare, aparuta in colectia noastra intitulata Procesul comunismului, in 1998.


Recolta durerii vine sa completeze imaginea unei epoci intunecate din istoria omenirii, epoca despre care s-a vorbit mult si se stie in continuare foarte putin.
traducere de Bogdan Marchidanu

Info
Robert Conquest
Detalii produs
Robert Conquest
Robert Conquest Unul dintre cei mai respectati istorici britanici, Robert Conquest este in prezent cercetator la Institutul Hoover, Universitatea Stanford. Este de asemenea poet (sase volume publicate), critic literar (un volum publicat si colaborari frecvente la New York Review of Books, Times Literary Supplement etc.) si romancier.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.