Închide Close

Editura Humanitas

Sorel Georges, Reflecţii asupra violenţei

Din categoriile eseistică

În colecția Zeitgeist

„De la Lenin la Mussolini, de la Gramsci la Isaiah Berlin, de la Nae Ionescu la Frantz Fanon, ideile lui Georges Sorel au inspirat deopotrivă ataşamente şi critici pasionate. Nu vom putea înţelege natura miturilor politice contemporane fără a medita, cu lucidă precauţie, asupra teoriei soreliene a violenţei ca forţă apocaliptică presupusă a mântui umanitatea de mediocritate, conformism şi decadenţă. Celebrat de unii drept profet al revoluţiilor moderne, stigmatizat de alţii ca predicator al unui nou nihilism, Sorel a propus concepte esenţiale pentru sociologia revoluţiilor şi interpretarea mişcărilor politice radicale.“ (Vladimir TISMĂNEANU)

  Vladimir Tismăneanu, „Georges Sorel, profet al violenţei“ (Evenimentul zilei, martie 2012)

Despre Sorel Georges

GEORGES SOREL s- a născut la Cherbourg în 1847. A făcut studii de inginerie la Paris, dar a fost mereu preocupat de filozofie şi sociologie. În 1893, la un an după ce a demisionat din postul de inginer-şef deţinut la Perpignan, şi-a afirmat adeziunea la socialism şi marxism. Reflecţia sa socială şi filozofică se bazează pe lecturi din Joseph Proudhon, Karl Marx, Giambattista Vico şi Henri Bergson (ale cărui cursuri le-a audiat), ca şi pe o intensă corespondenţă cu Benedetto Croce şi Vilfredo Pareto. A participat la dezbaterile prilejuite de criza marxismului din jurul anului 1900, luând apărarea germanului Eduard Bernstein împotriva lui Karl Kautsky şi susţinând, în articole publicate în reviste socialiste, sindicalismul revoluţionar şi greva generală ca manifestare supremă a luptei proletariatului. Acestea din urmă reprezintă şi temele principalei sale cărţi Réflexions sur la violence (apărută mai întâi în revista Mouvement Socialiste în 1906 şi apoi în volum în 1908), carte ce avea să joace un rol important în cristalizarea ideologiei care a dus la revoluţia din 1917 din Rusia. A murit în 1922 la Paris.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Reflecţii asupra violenţei
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Pagini: 276
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3153-4
  • Colecție: Zeitgeist
  • Domeniu: eseistică
  • Autor: Sorel Georges
  • Traducere: Alexandra Slave, Maria Cristina Petrescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact