Religiile lumii

Jean Delumeau

Religiile lumii

Humanitas, Religie / Colectia: Tratate/Referinţe

Embed:

Perspectivei unificatoare din care este abordat fenomenul religios de un Mircea Eliade, de pilda, Jean Delumeau i-a preferat multiplicitatea punctelor de vedere exprimate de diversi universitari sau cercetatori de marca asupra propriei lor credinte.
Sunt reprezentate in acest volum colectiv, coordonat si editat de profesorul Delumeau, toate marile religii ale omenirii: crestinismul (catolic, protestant, ortodox), iudaismul, islamismul, hinduismul, budismul, daoisrnul si confucianismul, sintoismul, religiile Africii Negre. E vorba de o dezbatere asupra patrimoniului spiritual al umanitatii si o incercare de caracterizare a spiritului fiecarei religii, dar totodata de „o masa rotunda in jurul careia fiecare se gaseste pe un plan de egalitate cu partenerii“, cum spune Delumeau in prefata. Departe insa de a fi neutre, pozitiile participantilor sunt impregnate de trairile religioase specifice, implicand adesea vederi contradictorii, desi expuse in spiritul unei perfecte tolerante. In contextul lumii contemporane, pe de-o parte dominata de tendinte nebuloase si de orientarea tot mai vadita spre ezoterism, iar pe de alta parte amenintata de integrismul agresiv manifestat in cadrul tot mai multor religii, „masa rotunda“ condusa de Delumeau pledeaza pentru intelegerea reciproca a credinciosilor, bazata pe cunoasterea si recunoasterea diversitatii „faptului religios“.
traducere de Bogdan Budes, C. Litman; Angela Pagu, Carmen Stoean, Toader Saulea, Florentina Visan...

Info
Jean Delumeau
Detalii produs
Jean Delumeau
Jean Delumeau

JEAN DELUMEAU (n. 1923) a fost Director al Centre Armoricain de Recherches Historiques (1964–1970), profesor de istorie moderna la Universitatea Paris I (1970–1975), director de studii la Ecole Pratique des Hautes Etudes (1963–1978), profesor la College de France (1975–1994). Membru al Institut de France (Academie des Inscriptions et Belles Lettres) din 1988.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.