Reusesti sau mori

Reusesti sau mori

Vladimir Bukovski

Reusesti sau mori

Humanitas, Memorialistică & Diaristică / Colectia: Memorii/Jurnale

Embed:

Intr-o zi obisnuita din viata lui de puscarias, cu 12 ani „vechime“ la numai 34 cati implinise, intr-un interval de cateva ore, Vladimir Bukovski este scos din inchisoare, imbracat si ferchezuit sa nu i se vada silueta scheletica, impins cu forta intr-un avion, debarcat pe aeroportul din Zurich, pus in fata unui snop de zeci de microfoane, si intrebat, in toate limbile pamantului, ce crede despre situatia neverosimila in care se gaseste.


Situatie care lui insusi, abia acum i se adusese la cunostinta: in urma unor campanii de presa fara precedent, seful statului sovietic il cedase Occidentului, primindu-l in schimb, din partea statului Chile, pe Luis Corvalan, secretarul general al partidului comunist chilian, inchis pana atunci pentru activitati antistatale.


Cine nu si-ar fi pierdut macar o secunda cumpatul intr-o asemenea imprejurare? Raspunsul disidentului rus a facut in aceeasi seara inconjurul lumii: Era mai bine ca schimbul sa se fi facut intre Brejnev si Pinochet.


Ulterior, lumea a aflat mai multe despre forta morala, echilibrul, darzenia marelui personaj. Ca si despre umorul, sarcasmul, lapidaritatea si justetea formularilor sale.


La intrebarea Cine esti dumneata, Vladimir Bukovski? n-a stiut insa niciodata sa raspunda, parand a fi singura care-l descumpaneste. In cartea de fata omul pentru a carui ivire pe lume, Nicolae Steinhardt credea ca sorii, planetele si galaxiile s-au rotit atatea milioane de ani, vorbeste pentru prima data, cu sfiala, reticenta, uneori exasperare, dar mai ales cu neverosimila modestie, despre sine insusi.
traducere de Doina Jela

Info
Vladimir Bukovski
Detalii produs
Vladimir Bukovski
Vladimir Bukovski S-a nascut la 30 decembrie 1942, in orasul Belebei din R.S.S.A. Baskira. Copilaria si-a petrecut-o la Moscova, unde mama lui era jurnalista la radio, iar tatal scriitor. Intra de timpuriu in conflict cu regimul sovietic si incepand de la virsta de 16 ani este retinut de mai multe ori de KGB pentru „activitati subversive“. In 1961 este exclus din facultate, unde studia neurofiziologia.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.