Sa ucizi o pasare cantatoare

Harper Lee

Sa ucizi o pasare cantatoare

Humanitas, Literatură / Colectia: Raftul întâi

Embed:

O multime de oameni furiosi s-au adunat in fata puscariei unde e inchis Tom Robinson, un negru acuzat pe nedrept pentru viol, si vor sa-l linseze. Avocatul Atticus Finch incearca sa-i impiedice si este la randul lui amenintat, insa chiar atunci isi face aparitia Jean Louise, zisa Scout, fetita de opt ani a lui Finch. Ii intreaba pe oameni ce vor, incearca sa-i recunoasca, dar fiecare parca-si ascunde identitatea. Recunoaste in fine pe un barbat, ii vorbeste despre baiatul lui cu care e colega de clasa, vorbeste fara sa se opreasca, iar atmosfera se destinde, oamenii pleaca. Scena se petrece intr-un orasel din Alabama, in anii '30. La proces, pledoaria avocatului nu poate convinge juriul, Tom Robinson e condamnat, insa ura lui Robert Ewell, cel care a inscenat totul, se revarsa acum impotriva familiei Finch.

Scout si fratele ei, Jem, descopera de timpuriu violenta si absurdul lumii, dar sunt in acelasi timp atrasi de partea ei misterioasa: o casa locuita de un personaj straniu, invizibil, pe care vor cu orice pret sa-l scoata la lumina. Straniul personaj insa nu se dezvaluie cand e somat. In schimb, intervine pentru a-i salva pe copii de razbunarea lui Ewell. Sa ucizi o pasare cantatoare inseamna sa lovesti in cel slab, pastratorul firav al tainelor lumii. Romanul lui Harper Lee e o carte plina de poezie si suspans despre sens si nonsens, copilarie, maturitate si toleranta.
traducere de Tatiana Malita

Info
Harper Lee
Detalii produs
Harper Lee
Harper Lee Nascuta in 1926 intr-un orasel din Alabama, Harper Lee e descendenta generalului Robert Lee din timpul razboiului civil. Tatal, ziarist si avocat devenit senator, si-ar fi dorit ca ea sa urmeze o cariera juridica, dar Harper Lee pleaca la New York pentru a deveni scriitoare. In 1960 publica Sa ucizi o pasare cantatoare. Succesul e imediat si de proportii.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.