Închide Close

Editura Humanitas

Ryszard Kapuściński, Sahinsahul

Din categoriile istorie

În colecția în afara colecţiilor

Puterea este aceea care provoacă revoluţia. Desigur, nu voit. Dar stilul ei de viaţă, modul de guvernare devin până la urmă o provocare. Aceasta apare atunci când printre oamenii din elită se consolidează sentimentul impunităţii, credinţa că nu vor fi pedepsiţi. Este o iluzie, dar nu lipsită de baze raţionale. Într-adevăr, o vreme, scandal după scandal, un abuz după altul rămân fără urmări. Poporul tace, este răbdător şi prudent. Se teme, nu-şi simte încă puterile. Dar totodată face un calcul amănunţit al nedreptăţilor şi, la un moment dat, ajunge la bilanţ. Alegerea acestui moment este cea mai mare enigmă a istoriei. [...] Ce oare am făcut, se întreabă surprins conducătorul, că aşa, dintr-odată, parcă au înnebunit? A abuzat de răbdarea oamenilor, asta a făcut. Dar care este limita acestei răbdări, cum poate fi ea determinată? În fiecare caz răspunsul va fi altul. Un lucru e sigur: acei conducători care sunt conştienţi de existenţa acestei limite şi reuşesc s-o respecte pot conta pe o domnie lungă. Dar aceştia nu sunt mulţi.Cum a ajuns şahul să nu mai respecte această limită, semnându-şi astfel sentinţa? (Ryszard Kapuściński)

Despre Ryszard Kapuściński

RYSZARD KAPUŚCIŃSKI s-a născut în 1932, în oraşul polonez Pinsk, în prezent aflat în Bielorusia. După invazia nazistă a Poloniei şi ocuparea estului ţării de către trupele sovietice, în 1939, familia lui se refugiază la Varşovia, unde tatăl lui Ryszard Kapuściński se înrolează în rezistenţă. Debutează la 17 ani cu un volum de poezii, dar după absolvirea facultăţii de istorie în 1955 alege jurnalismul ca formă de expresie literară. Colaborează cu publicaţiile Sztandard Mlodych, Polityka, Kontynent şi Kultura. În 1962 devine corespondent al agenţiei polone de presă PAP. În această calitate, călătoreşte în Africa, America Latină şi Orient, devenind astfel un cronicar al Lumii a Treia. I-a cunoscut pe Patrice Lumumba, Che Guevara, Idi Amin. A scris pe viu despre „războiul fotbalului", care a opus Honduras şi El Salvador - eveniment căruia îi dedică Wojna Futbolowa (Războiul fotbalului, 1978) - şi a fost martor al invaziei Angolei de către trupele sud-africane, în 1975, experienţă consemnată în Jeszcze dzien zycia (Încă o zi normală, 1976). Cesarz (Împăratul, 1978), este un portret atent şi lucid al lui Haile Selassie, iar Szachinszach (Şahinşahul, 1982) radiografiază necruţător dictatura şahilor Pahlavi. În 1981, adeziunea la Solidarność îl costă pe Kapuściński acreditarea de jurnalist. Din acel moment, scriitorul publică numai în reviste clandestine. După prăbuşirea comunismului, îşi reia activitatea de jurnalist. În urma unei călătorii prin fosta Uniune Sovietică, publică în 1993 Imperium. (Agonia imperiului). Din 1990 şi până la moartea autorului, în 2007, văd lumina tiparului cele şase volume ale impresionantului Lapidarium, un jurnal atipic care îmbină notaţia personală, consemnarea istorică şi reflecţia.

Recenzii

„O carte concisă şi plină de forţă, al cărei stil îţi taie răsuflarea.“ (New Republic)

„La Ryszard Kapuściński, jurnalismul devine literatură.“ (Newsweek)

„O carte profundă, indispensabilă pentru înţelegerea forţelor care modelează istoria contemporană a Iranului.“ (The New York Times Book Review)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Şahinşahul
  • An apariție: 2009
  • Ediție: I
  • Pagini: 192
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-2543-0
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Ryszard Kapuściński
  • Traducere şi note: Mihai Mitu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact