Samanismul si tehnicile arhaice ale extazului

Mircea Eliade

Samanismul si tehnicile arhaice ale extazului

Humanitas, Mari Autori Români Interbelici, Religie / Colectia: Seria Eliade

Embed:

Samanismul este un fenomen mistico-religios caracteristic Siberiei si Asiei Centrale, dar intalnit deopotriva in restul Asiei, in Oceania, cele doua Americi si in randul vechilor populatii indo-europene. In vaste zone ale lumii, samanul este figura centrala a unui univers spiritual straniu, dar cu atat mai fascinant pentru omul modern. Magician si vindecator, mistic, preot si uneori poet, el detine, in urma unei initieri complicate, tehnica faimosului „extaz samanic“. Adresata cititorului cultivat, dar neavand obligatoriu studii de specialitate, Samanismul e una dintre cele mai captivante carti ale lui Mircea Eliade. A fost intampinata la aparitie ca prima sinteza asupra samanismului si este considerata si astazi lucrarea de referinta in domeniu.

Enorma bibliografie a subiectului a fost folosita de istoricul religiilor pentru a studia fenomenul samanic din cele mai diverse unghiuri: etnologic, sociologic, psihologic. Eliade analizeaza ideologia acestui fenomen, ii discuta procedeele, simbolismul, mitologiile; il incadreaza, in sfarsit, in categoria tehnicilor arhaice de atingere a extazului, relevand elementele prin care „transa samanica“ se apropie de experientele vechii mistici crestine sau de tehnicile spirituale indiene.

Info
Mircea Eliade
Detalii produs
Mircea Eliade
Mircea Eliade

MIRCEA ELIADE (Bucureşti, 28 februarie 1907 – Chicago, 22 aprilie 1986) a făcut studii de filozofie la Bucureşti, încheiate cu o teză despre filozofia Renaşterii (1928), şi la Calcutta, India (decembrie 1928–decembrie 1931). Îşi susţine doctoratul în filozofie, la Bucureşti, cu o lucrare asupra gândirii şi practicilor yoga (1933).

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.