Sentimentul romanesc al fiintei

Constantin Noica

Sentimentul romanesc al fiintei

Humanitas / Colectia: Seria Noica

Embed:

„Daca pe pamantul romanesc ar creste o planta hranitoare ce nu se gaseste in alte parti, ar trebui sa dam socoteala de ea. Daca in vorbirea noastra s-au ivit cuvinte si intelesuri ce pot imbogati gandul omului, dar nu au aparut in vorbirea si cugetul altora, suntem de asemenea datori sa dam socoteala de ele.


Un astfel de cuvant este «intru»; un asemenea inteles ne pare a fi cel al fiintei. In fapt, intelesul deosebit al fiintei, la noi, este poate lucrarea intelesurilor deosebite ale lui «intru», care a venit sa exprime fiinta dinauntru parca, sugerand ca a fi inseamna «a fi intru ceva», adica a fi in si nu pe deplin in ceva, a se odihni dar a si nazui, a se inchide dar si a se deschide. Fiinta a fost astfel scoasa din incremenire si s-a clatinat. Dar daca nu s-ar clatina, ar fi cu adevarat? Ce fel de fiinta este aceea in care nu e loc pentru nici o vibratie si nici o devenire?“

C. Noica

Info
Constantin Noica
Detalii produs
Constantin Noica
Constantin Noica

CONSTANTIN NOICA (Vităneşti-Teleorman, 12/25 iulie 1909 – Sibiu, 4 decembrie 1987). A debutat în revista Vlăstarul, în 1927, ca elev al liceului bucureştean „Spiru Haret“. A urmat Facultatea de Litere şi Filozofie din Bucureşti (1928-1931), absolvită cu teza de licenţă Problema lucrului în sine la Kant.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.