Sfantul Augustin si sfarsitul culturii antice

Henri-Irenee Marrou

Sfantul Augustin si sfarsitul culturii antice

Humanitas, Istorie / Colectia: Istoria ideilor

Embed:

„Mi-am propus sa analizez modul cum se pregateste Evul Mediu in sanul Antichitatii aflate la asfintit, sa arat ca multe din elementele culturii medievale erau deja in germene in fazele ultime ale culturii antice si ca au rezultat din evolutia fireasca a acesteia.


Pentru a face un asemenea studiu, n-aveam nevoie sa merg prea departe. Dincolo de sterilul si misteriosul veac al III-lea, urma sa-mi concentrez interesul asupra secolelor al IV-lea si al V-lea.


N-am ezitat mult cand a fost vorba sa aleg o figura reprezentativa. Epoca e dominata de un nume – cel al Sfantului Augustin. Viata sa pare sa rezume in chip sugestiv toate aspectele esentiale ale evolutiei civilizatiei pe care mi-am propus s-o studiez.“

H.-I. Marrou
traducere de Dragan Stoianovici si Lucia Wald

Info
Henri-Irenee Marrou
Detalii produs
Henri-Irenee Marrou
Henri-Irenee Marrou Biografia lui Henri-Irenee Marrou nu are nimic spectaculos. Se „reduce“ la o lista de titluri academice, de functii stiintifice, precum si la lucrarile publicate, rezultat al cercetarilor intreprinse de-a lungul unei vieti intregi si care au marcat puncte de reper in domeniile respective. S-a nascut la Marsilia, in 1904, ca fiu al unui modest muncitor tipograf, Louis Marrou.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.