Socrate

Gregory Vlastos

Socrate

Humanitas, Filozofie / Colectia: Monografiile Humanitas

Embed:

Desi multa vreme eclipsat de mult mai prestigiosii lui succesori – Platon si Aristotel –, Socrate ramane omul care a marcat un adevarat punct de cotitura in filozofia, religia si etica greceasca. E greu sa ne inchipuim cum ar fi aratat, in lipsa lui Socrate, cultura greaca si ce traiectorie ar fi capatat, in evolutia ei, gandirea elina. Asemenea unei eminente cenusii ascunse privirii celei mai scrutatoare si inaccesibile cercetarii celei mai meticuloase, Socrate este personajul obscur si contradictoriu ce intruchipeaza cel mai fidel geniul firii grecesti.
Fara sa destrame enigma si fascinatia personajului istoric, cartea filozofului Gregory Vlastos se focalizeaza pe natura paradoxala a gandirii socratice – asa cum reiese ea din dialogurile timpurii si tarzii ale lui Platon –, pe magnetismul omului viu si pe vocatia de „lamuritor al mintilor“, vocatie pe care Socrate, privind-o ca pe o misiune incredintata de zei, a inteles sa o exercite pana la capat.

Info
Gregory Vlastos
Detalii produs
Gregory Vlastos
Gregory Vlastos S-a nascut la Istanbul, pe 27 iulie 1907, si tot aici a a terminat liceul. S-a stabilit apoi in Statele Unite, unde, in 1931, si-a luat doctoratul in filozofie la Harvard. A inceput sa predea la Queen's University din Kingston, Ontario. In 1948 a devenit membru al foarte bine cotatului departament de filozofie Cornell, iar in 1955–1976 a predat filozofia la Princeton.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.