Soldatii de la Salamina

Javier Cercas

Soldatii de la Salamina

Humanitas, Literatură / Colectia: Raftul întâi

Embed:

Aproape fiecare tara are o obsesie istorica. In cazul Spaniei, ea este cea a razboiului civil, evenimentul care a marcat nu doar deceniul patru al secolului douazeci, ci si anii de dupa. Rafael Sanchez Mazas, membru fondator si ideolog al Falangei, scapa ca prin minune de o executie in grup, intr-o perioada cand multi detinuti franchisti si-au sfarsit viata la zid. Si cum uneori chiar si miracolele se repeta, un soldat care-l descopera intamplator refuza sa-l ucida sau sa-l predea, multumindu-se sa-i arunce un zambet care-l va urmari toata viata.


Peste ani, un ziarist afla despre acest episod de la fiul lui Mazas, scriitorul Rafael Sanchez Ferlosio. Jurnalistul renunta la munca in redactie si pleaca pe urmele personajelor si evenimentelor, propunandu-si sa scrie o poveste adevarata, un best–seller reabilitator. si totodata sa rezolve un mister inca neelucidat: cine a fost soldatul care, in plin razboi, si-a gasit timp pentru indurare?

Aparitia, in 2001, a Soldatilor de la Salamina a reprezentat nu doar un eveniment literar major – incununat cu numeroase premii, intre care Premiul Libreter si Premiul Extremadura –, ci si subiectul unor dezbateri publice intense in Spania si nu numai.


Bazat pe un caz real, romanul lui Javier Cercas s-a vandut, in doi ani, in peste 400 000 de exemplare, in 29 de editii, si a fost ecranizat de regizorul David Trueba.
traducere de Cornelia Radulescu

Info
Javier Cercas
Detalii produs
Javier Cercas
Javier Cercas

JAVIER CERCAS s-a născut în 1962 la Ibahernando, în provincia Cáceres. A studiat literatura spaniolă, la Universitatea Autonomă din Barcelona, absolvită în 1985, ulterior obţinând titlul de doctor în filologie hispanică la Universitatea din Barcelona. A predat doi ani la Universitatea din Illinois, iar din 1989 ţine cursuri de literatură spaniolă la Universitatea din Gerona.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.