Spania nevertebrata

José Ortega y Gasset

Spania nevertebrata

Humanitas, Filozofie / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

Tema acestei carti este Spania, dar analizata dintr-o perspectiva istorica ampla si intemeiata pe principii teoretice. Asadar, in pofida caracterului local si puternic controversat al problemei, cartea nu e catusi de putin facila sau provinciala, iar valabilitatea analizelor sale depaseste circumstantele concrete care, uneori, slujesc drept exemplu. Perspectiva istorica nu include doar propriul nostru trecut integral, ci, in esenta, procesul culturii europene si grava sa criza contemporana... in plus, cea de-a doua parte a cartii de fata anticipeaza Revolta maselor si o serie de concepte metodice ce-si dovedesc randamentul in acea mare carte. De exemplu conceptul de „masa“ si cel de „minoritate“.


Paulino Garagorri
Cartea lui Ortega mi se pare un text profetic atat pentru comunitatea europeana care se construieste acum, cu ezitari si neantelegeri, cat si pentru propria noastra „Romanie nevertebrata“, inca pierduta intr-un trecut de realizari fantasmatice pe care, de cele mai multe ori, am refuzat, n-am stiut sau nu am putut sa-l transformam in viitor.


Sorin Marculescu

traducere de Sorin Marculescu

Info
José Ortega y Gasset
Detalii produs
José Ortega y Gasset
José Ortega y Gasset

S-a nascut la 9 mai 1883 la Madrid, intr-o familie cu traditii liberale (tatal sau era directorul unui cotidian democrat, El Imparcial). Urmeaza colegiul iezuit de la Miraflores del Palo (Malaga), apoi dreptul si filozofia la Universitatea din Deusto (Bilbao), organizata tot de iezuiti, incheindu-si studiile in 1902, la Universitatea Centrala din Madrid.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.