Spatiu, timp si cauzalitate la poporul roman

Ernest Bernea

Spatiu, timp si cauzalitate la poporul roman

Humanitas, Filozofie / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

Actuala editie restituie in forma lor initiala, necenzurata, trei studii de Ernest Bernea aparute in 1985 la Cartea Romaneasca, sub titlul Cadre ale gandirii populare romanesti.


Asa cum remarca Ovidiu Barlea la aparitia primei editii; cititorul se afla in fata unui unicat: prima monografie asupra filozofiei populare a romanilor, bazata pe interpretarea de materiale autentice, obtinute in urma unor sistematice anchete de tip sociologic. Investigatiile lui Ernest Bernea privind reprezentarea spatiului, a timpului si a cauzalitatii la taranul roman au inceput sub auspiciile Institutului Social Roman condus de Dimitrie Gusti, in satele Runc si Dobrita din Gorj, incheindu-se cu tara Barsei. Materialul cules, cu care autorul isi ilustreaza adesea consideratiile teoretice, sporeste valoarea monografiei si intareste calitatea sa de unicat.

Info
Ernest Bernea
Detalii produs
Ernest Bernea
Ernest Bernea Sociolog si etnograf (28 martie 1905, Focsani–14 noiembrie 1990, Bucuresti; este inmormantat la Cernica). A absolvit Liceul „Nicolae Balcescu“ din Braila, fiind copil de trupa, si Facultatea de Litere (romana si franceza) si Filozofie din Bucuresti (1929), unde contactul cu N. Iorga si Nae Ionescu i-a marcat definitiv anii tineretii.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.