Studiu asupra istoriei I

Arnold J. Toynbee

Studiu asupra istoriei I

Humanitas, Istorie, Lucrări De Referinţă / Colectia: Teoria istoriei

Embed:

Impresionanta opera academica a vremurilor moderne – zece volume aparute în perioada 1934–1954, carora li s-au adaugat ulterior alte doua –, Studiu asupra istoriei de Arnold J. Toynbee analizeaza ascensiunea si declinul civilizatiilor. Abordarea lui Toynbee iese din tiparele conventionale ale cercetarii istorice. Perspectiva cronologica e parasita in favoarea celei fenomenologice: istoria nu este parcursa dinspre preistorie catre contemporaneitate, ci trecand prin punctele nodale de dezvoltare ale celor 21 de civilizatii ale umanitatii. Foarte criticat de marxisti, Studiu asupra istoriei pune in evidenta preponderenta factorilor spirituali (religiosi) fata de cei materiali (tehnologici) in configurarea unei civilizatii; dupa Toynbee, civilizatiile importante s-au coagulat in jurul marilor religii ale omenirii.
Publicata cu acordul autorului, sinteza in doua volume realizata de D. C. Somervell a reusit sa conserve substanta, metoda, atmosfera si, adesea, chiar frazele originalului.
traducere de Dan A. Lazarescu

Info
Arnold J. Toynbee
Detalii produs
Arnold J. Toynbee
Arnold J. Toynbee

Reputat istoric englez (1889–1975). In 1919–1924 a fost profesor de istorie universala la Universitatea din Londra, iar in 1925–1955 a fost director de studii la Royal Institute of International Affairs. In timpul celor doua razboaie mondiale a lucrat pentru Foreign Office si a facut parte din delegatiile britanice la conferintele de pace de la Paris din 1919 si 1946.

Comentarii

Criza profundă adăugat de Humanitas
Criza adăugat de Ciupitu MIhai (neverificat)

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.