Stufat ori estouffade?

Vlad Macri

Stufat ori estouffade?

sau Exista bucatarie romaneasca?

Humanitas, Gastronomie / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

Are poporul roman vreo reteta culinara proprie? Multi ar fi tentati sa raspunda ca i-ar apartine cea a mamaligii ori a micilor. Prima, cel putin, ne-a adus si o porecla...

Dar oare telemeaua nu este telemes-ul grecesc, ajuns la noi pe filiera turco-bulgara? Sarmalele nu s-or trage cumva de pe malurile Mediteranei? Iar celebrele remedii ale mahmurelii, ciorba de burta si cea de potroace, oare ce origini au?

Pornind de la doua atitudini radical diferite adoptate in privinta bucatariei romanesti, cea a lui Pastorel Teodoreanu si cea a lui Radu Anton Roman, autorul il calauzeste pe cititor pe un inedit itinerar al istoriei gastronomice. Traseul multor retete este mai intortocheat decat acela al... cascavalului, plecat din Italia catre Romania via Turcia, dar calatoria gastronomica ofera numeroase surprize savuroase: e interesant de aflat cum era pregatita la Curtea imperiala a Chinei o "rata a la Beijing" sau la ce "trucaje" isi supune Ferran Adria, renumitul bucatar spaniol, ingredientele pentru obtinerea produsului final.

Si la fel de interesant este sa descoperi, la sfarsitul volumului, 25 de retete autohtone prezentate in forma lor originala, pur... straina.
ilustratii de
Silviu-Georgel Turculet

Info
Vlad Macri
Detalii produs
Vlad Macri
Vlad Macri

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.