Sub zodia proletcultismului / Dialectica puterii

Sub zodia proletcultismului / Dialectica puterii

Marin Nitescu

Sub zodia proletcultismului / Dialectica puterii

Humanitas / Colectia: Istorie

Embed:

Atitudinea proletcultista are, pe linga explicatia ideologica si politica, si o explicatie psihologic emotionala care e generata si alimentata de complexul de inferioritate al ignorantului, al celui care vine din afara culturii, ca si de teama lui superstitioasa in fata culturii atunci cand detine puterea. De aici suprimarea oricarei autonomii in domeniul culturii, instituirea unui control riguros al tuturor manifestarilor culturale si artistice si mai ales ansamblul de masuri organizatorice si administrative menite sa-i asigure controlul, sa stimuleze manifestari de cultura care sa-i serveasca scopurile politice.
Adversarii permanenti ai acestor mandatari ai proletcultismului au fost bunul simt, cultura, moralitatea profesionala si mai cu seama tendinta fireasca a naturii umane de a se manifesta liber.
Un organism social in care spiritul critic nu se poate manifesta liber e un organism bolnav, infestat si expus la tot felul de virusi. Fara libertatea spiritului critic care sa tina in frau apetenta nemasurata a puterii se ajunge in mod fatal la dictatura, la ridicol si caricatura la toate nivelurile si in toate domeniile, inclusiv in cele ale culturii.

Info
Marin Nitescu
Detalii produs
Marin Nitescu
Marin Nitescu S-a nascut in 1925 la Perieti, jud. Olt, intr-o familie modesta. Lucreaza ca ucenic in Bucuresti. In 1949–1950 ocupa un post de educator-pedagog la Scoala profesionala 23 August, urmand si cursul complet al Liceului de baieti Nr. 12 (fara frecventa), pe care il absolva in 1951. In 1950 ii moare tatal (portar la Uzinele 23 August) de T.B.C.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.