Tema vremii noastre

José Ortega y Gasset

Tema vremii noastre

Humanitas / Colectia: Seria Eseu

Embed:

Volumul de fata ofera o introducere exemplara pentru intelegerea gandirii lui Ortega in adevarata ei semnificatie, adica interdependenta dintre sistem si circumstanta. Scris la inceputul anilor '20, volumul lui Ortega, prin tezele propuse ca raspuns la „tema vremii noastre“, a prilejuit unele neintelegeri clarificate de autor in lucrari ulterioare. Includerea pentru prima oara in editia spaniola, dupa care a fost realizata traducerea romaneasca, a „Prefetei pentru germani“, text redactat anume pentru cartea de fata, dar ramas multa vreme inedit, va ingadui cititorului cunoasterea genealogiei intelectuale a marelui ganditor spaniol, prin precizarile cu caracter autobiografic si de ordin filozofic pe care le contine. „Ratiovitalismul“ capata aici una din cele mai clare formulari:
Tema vremii noastre consta in a supune vitalitatii ratiunea, a o localiza in cadrul biologicului, a o subordona spontanului. Peste cativa ani va parea absurd ca i s-a putut cere vietii sa se puna in slujba culturii. Misiunea vremii noi este tocmai de a restabili relatia si a arata ca, dimpotriva, cultura, ratiunea, arta, etica sunt datoare sa slujeasca viata.“


Jose Ortega y Gasset, 1923
traducere de Sorin Marculescu

Info
José Ortega y Gasset
Detalii produs
José Ortega y Gasset
José Ortega y Gasset

S-a nascut la 9 mai 1883 la Madrid, intr-o familie cu traditii liberale (tatal sau era directorul unui cotidian democrat, El Imparcial). Urmeaza colegiul iezuit de la Miraflores del Palo (Malaga), apoi dreptul si filozofia la Universitatea din Deusto (Bilbao), organizata tot de iezuiti, incheindu-si studiile in 1902, la Universitatea Centrala din Madrid.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.