Tipuri psihologice

C. G. Jung

Tipuri psihologice

Humanitas, Filozofie, Psihologie & Antropologie / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

Opera capitala a lui Jung, cuprinzand forma definitiva a teoriei sale tipologice si fundamentarea ei istorica, Tipuri psihologice apare in prima sa versiune romaneasca integrala.


Tipologia jungiana este, probabil, cea mai putin reductiva si mai echilibrata din cate s-au construit in psihologie. Cele opt tipuri care o compun sunt rezultatul combinatiei a patru „tipuri functionale“ cu doua „tipuri de atitudine“. Primele departajeaza oamenii dupa functia psihologica pe care o folosesc de preferinta spre a se orienta in lume (gandirea, simtirea, senzatia ori intuitia), in vreme ce „tipurile de atitudine“ – extravertit si introvertit „ diferentiaza indivizii dupa ponderea conferita „obiectelor“ lumii exterioare (lucruri si semeni) in raport cu evenimentele launtrice.


Interesul Tipurilor psihologice depaseste cadrul ingust al psihologiei clinice. In erudita incursiune pe urmele „problemei tipurilor“ intreprinsa de Jung de-a lungul istoriei ideilor, cititorul de astazi va descoperi dimensiunea culturala a acestei carti, iar in descrierea propriu-zisa a tipurilor –dimensiunea ei profund umanista, caracteristica de altfel pentru intreaga psihologie analitica jungiana.

traducere de Viorica Niscov

Info
C. G. Jung
Detalii produs
C. G. Jung
C. G. Jung

CARL GUSTAV JUNG (1875–1961), psiholog si psihiatru elvetian. Nascut la Keswil (cantonul Thurgau), a facut studii de medicina generala si psihiatrie la Basel, a fost profesor la Facultatea de Medicina din Zurich, si medic-sef la clinica psihiatrica universitara Burgholzli. S-a consacrat insa precumpanitor psihoterapiei clinice si, concomitent, cercetarii experimentale si teoretice.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.