Trei decenii de publicistica – Intre banchet si ciomageala 1919-1929

Panait Istrati

Trei decenii de publicistica – Intre banchet si ciomageala 1919-1929

Humanitas / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

Eu apartin acelei familii de comedianti provinciali, „eroi care debuteaza in fiecare seara“... Eroi ai umilintei si ai deceptiei infruntate, care zilnic dau piept cu viata, zilnic sunt nevoiti s-o insface de gat, sa lupte cu ea si, neputind-o invinge, o reiau zilnic da capo.

O ciomageala fara chip de indurare sunt debuturile tuturor acelora care nu vin pe lume tarand dupa ei domenii ori protectii platite cu vanzarea demnitatii omenesti. Ei debuteaza pana la moarte, asa cum mereu o ia da capo muncitorul revoltat si resemnat al timpurilor noastre, satul de viata dupa prima saptamana de „debut“ intr-o ocna capitalista. Soarta acestora am avut-o si eu de cite ori „aruncam ancora“ in vreun oras din lumea asta fara suflet.

Panait Istrati
editie ingrijita de Ion Ursulescu

Info
Panait Istrati
Detalii produs
Panait Istrati
Panait Istrati

Panait Istrati se naste la Braila la 10/22 august 1884, fiind al doilea copil nelegitim al Joitei Istrate si al lui Gheorghios Valsamis, kefalinit din Faraklada, de profesie precupet. In 1885, bolnav de tuberculoza, Valsamis se stinge la Atena. Copilaria si-o petrece la Baldovinesti, la bunica Nedelea, in preajma unchilor Anghel si Dumitru.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.