Trei decenii de publicistica – Scapare de condei 1906-1916

Panait Istrati

Trei decenii de publicistica – Scapare de condei 1906-1916

Humanitas, Social / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

„Cat as fi voit sa fiu departe si sa nu cunosc epoca aceasta tranzitorie! Ea iti smulge cu cruzime toate frumoasele impresii ce le-ai avut, intreaga imbracaminte diafana cu care imaginatia ta invaluise anumite lucruri si ti le arata asa cum sunt, cu partile lor bune si rele, cu calitatile si defectele proprii.


In inchipuirea ta de vizionar, ti-l creezi pe om asa cum ar trebui sa fie – si nu-l vezi la inceput asa cum este. Si prinzi fotografia atunci cand s-a manifestat religiosul, fiinta sublima care se contopeste cu aproapele sau si formeaza trunchiul de care tu il crezi inseparabil, uitand ca intr-insul zace rautatea, care e inerenta omului. Iar cand flacara care izbucnise incepe in urma sa palpaie, cand entuziasmul face loc firii normale, iata-l pe om si cu fata lui cealalta: rau, intrigant si pervers.“


Panait Istrati

Info
Panait Istrati
Detalii produs
Panait Istrati
Panait Istrati

Panait Istrati se naste la Braila la 10/22 august 1884, fiind al doilea copil nelegitim al Joitei Istrate si al lui Gheorghios Valsamis, kefalinit din Faraklada, de profesie precupet. In 1885, bolnav de tuberculoza, Valsamis se stinge la Atena. Copilaria si-o petrece la Baldovinesti, la bunica Nedelea, in preajma unchilor Anghel si Dumitru.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.