Tunelul Eului

Thomas Metzinger

Tunelul Eului

Știința minții și mitul sinelui

Humanitas, Filozofie, ştiinţă / Colectia: Paşi peste graniţe

Embed:
Pret: 35.64

Vechiul îndemn al filozofiei, „cunoaște-te pe tine însuți“, pare să nu mai aibă sens acum, când neuroștiința vine să ne spună că noi, oamenii, nu avem propriu-zis un „sine“. Ea ne demonstrează elocvent, prin experimente făcute asupra creierului, că suntem, fiecare dintre noi, un mănunchi de fenomene psihice și neuronale, înălțat pe sol fiziologic. Suntem, pe scurt spus, un „ceva“ care se crede „cineva“.
În numele onestității intelectuale, care ne-ar obliga să recunoaștem toate acestea, Thomas Metzinger scrie o carte pasionantă, care ne înfățișează nu doar noile descoperiri din știința creierului, dar reușește totodată să retrezească în noi întrebarea fundamentală: cine suntem?

„Suntem Mașini-Eu, sisteme naturale de procesare a informației, apărute în procesul de evoluție biologică de pe această planetă. Eul este o unealtă – una care a evoluat pentru a controla și a prezice comportamentul propriu și înțelegerea comportamentului altora. Fiecare dintre noi își trăiește viața conștientă în propriul Tunel al Eului, nu în direct contact cu realitatea exterioară, ci posedând o perspectivă lăuntrică, de persoana întâi.“ (Thomas METZINGER)

  Citește câteva pagini

Info
Thomas Metzinger
Recenzii
Detalii produs
Thomas Metzinger
Thomas Metzinger

Thomas METZINGER (născut în 1958, la Frankfurt pe Main) este profesor de filozofie teoretică la Universitatea din Mainz, unde ţine cursuri de teoria ştiinţei, centrate pe neuroştiinţă şi neuroetică. A studiat filozofie, etnologie şi teologie la Universitatea din Frankfurt. În anul 1985 a obţinut titlul de doctor, cu o teză asupra relaţiei dintre suflet şi corp.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.