Zeul si himera

Rudolf Kassner

Zeul si himera

Humanitas, Eseistică / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:
Pret: 18.78

„Exista ganduri, mai mult sau mai putin dificile, greu de descifrat, care provin din ganduri si care raman in vecii vecilor ganduri. Bazate pe schema A = A, ele nu pot realiza nimic mai inalt decat sa puna lucrurile in miscare, ceea ce vrea sa zica: sa-si transmita mai departe miscarea, asa cum o bila de biliard isi cedeaza miscarea unei alte bile. Miscarea asta nu inseamna Metamorfoza, desi e deseori confundata cu ea. Exista apoi ganduri care nu sunt decat viata, insufletire, integralitate, expresie a acestei integralitati, nu dificile in sine, dar in pozitie dificila, greu accesibile precum manastirile de la muntele Athos. Aici se ascunde ceea ce numesc eu Metamorfoza.“

Rudolf KassnerRudolf Kassner (1873-1959) a debutat in 1900 cu volumul Mistica, artistii si viata; ultima lui carte Dumnezeul-Om si Sufletul Lumii a aparut un an dupa moartea sa, in 1960. Cei mai importanti contemporani literari ai sai i-au recunoscut de timpuriu rangul foarte inalt, care in epocile urmatoare a putut fi doar confirmat, nu si consolidat.

...In fiecare particula, persoana autorului este in intregime prezenta; fiecare particula contine insa si epoca in totalitatea ei. Nu este astfel greu de vazut opera lui Kassner in ansamblul ei drept cea mai universala, literalmente cea mai inteligenta din literatura secolului XX. Universalitatea se dezvaluie in tematica, inteligenta in patrunderea formala si in iluminarea materialului tematic.

Klaus Gunther Just

Von der Grunderzeit bis zur Gegenwart.
Die deutsche Literatur der letzten hundert Jahre
. (Bern u. Munchen, 1973)

antologie, prefata, traducere si note de Mihnea Moroianu

Info
Rudolf Kassner
Detalii produs
Rudolf Kassner
Rudolf Kassner

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.