Ilina Gregori

ILINA GREGORI a absolvit Universitatea din Bucureşti, publicând încă din timpul studenţiei cronici şi analize literare în revistele vremii. În 1970 s-a stabilit în Germania, unde şi-a continuat studiile în domeniile filozofiei, romanisticii şi literaturii comparate. Şi-a dat doctoratul în filozofie la Universitatea din Aachen cu lucrarea Maurice Merleau-Ponty şi fenomenologia limbajului (1977), condusă de Walter Biemel. În 1976 a devenit docentă la Universitatea Liberă din Berlinul Occidental, continuându-şi cercetările privitoare la literatura modernă şi la probleme de teorie şi metodologie literară. A publicat numeroase articole în prestigioase reviste academice din Germania, iar după 1990 şi în reviste literare şi filologice din România. A tradus în germană, în colaborare cu H. Hermann, Memoriile lui Mircea Eliade: Erinnerungen 1907-1937 (1987).

Cărţi publicate: Merleau-Pontys Phänomenologie der Sprache (1977); „Singura literatură esenţială": Povestirea fantastică. Balzac. Villiers de l'Isle-Adam. Pieyre de Mandiargues (1996); Studii literare. Eminescu la Berlin. Mircea Eliade: Trei analize (2002); Rumänistische Literaturwissenschaft. Fallstudien zum 19. und 20. Jahrhundert (2007); Ştim noi cine a fost Eminescu? Fapte, enigme, ipoteze (2008).
De acest autor:

1
Cioran. Sugestii pentru o biografie imposibilă

„Imaginea pe care ne-o facem despre noi înşine este mincinoasă, valoarea pe care o atribuim realizărilor noastre este discutabilă, actele pe care ni le-a dictat conştiinţa au alt sens decât cel intenţionat. Tot ceea ce facem, tot ceea ce ştim sau credem este interpretabil, iar autointerpretările sunt a priori eronate....detalii