Jeffrey Archer

Jeffrey Archer s-a nascut la 15 aprilie 1940 in Somerset, Anglia. Si-a facut studiile la Wellington School, Somerset, si la Brasenose College, Oxford. Ca student a reprezentat culorile Marii Britanii la cursa de 100 de metri plat, la Jocurile Olimpice din 1964. Intra in atentia presei reusind sa obtina de la Beatles o donatie importanta pentru o obscura societate de caritate, Oxfam. In 1969 este ales in Camera Comunelor pe listele Partidului Conservator, dar in 1974 paraseste viata politica si se consacra scrisului pentru a-si plati datoriile in care se inglodase investind intr-o escrocherie financiara. In 1976 apare primul sau roman, Not a penny more, not a penny less, care s-a bucurat de un succes neasteptat si l-a salvat de la ruina. Cu romanul Kane si Abel, publicat in 1979 si adaptat apoi pentru televiziune, Archer se plaseaza in topul primilor zece scriitori din lume. Urmeaza A quiver full of arrows (1980), The prodigal daughter (1982), First among equals (1984), A matter of honour (1986), A twist in the tale (1989), As the Crow Flies (1991), Honour Among Thieves (1993), Twelve Red Herrings (1994), The Fourth Estate (1996) etc. si piesele de teatru Beyond reasonable doubt, Exclusive si The Accused (primele doua puse in scena in 1989, a treia in 200). In 1985 Archer revine in viata politica, fiind ales vicepresendinte al Partidului Conservator. Primeste titlul de life peer impreuna cu un loc in Camera Lorzilor in 1992 si candideaza in alegerile pentru primaria Londrei in 1999. In iulie 2001 este condamnat la patru ani de inchisoare pentru marturie falsa si inducerea in eroare a justitiei (in 1987 acuzase ziarul Daily Star de calomnie, iar in urma procesului obtinuse o despagubire de 500 000 de lire sterline). Este eliberat conditionat in iulie 2003. Scandalul pune punct carierei politice a lui Archer, dar succesul romanelor sale este la fel de mare.De acest autor:

1
O tolba plina cu sageti
„Probabil cel mai mare povestitor al zilelor noastre.“
The Mail on Sunday

„Toate aceste povestiri sunt construite cu multa maiestrie... sunt serioase si impresionante. Jeffrey Archer are un umor proaspat, de buna calitate si o capacitate deosebita de a exprima sentimente profunde.“
The Financial Times
...detalii
2
Povestiri cu final neasteptat
Un subtil joc de-a soarecele si pisica ii este propus acum cititorului. Finalul fiecarei povestiri din volum, desi perfect motivat, pare anume facut pentru a-l contraria. Scrisul lui Jeffrey Archer cucereste prin constructia impecabila a intrigii, prin finetea analizei psihologice si printr-o rafinata tehnica a intretinerii suspansului.
traducere de Luana Schidu...detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.