Lafcadio Hearn

LAFCADIO HEARN (1850-1904), fiul unui chirurg irlandez din armata britanică și al unei grecoaice, s-a născut în Grecia și a mers la școală aici și în Irlanda. La 19 ani s-a stabilit în SUA, iar mai târziu, în 1890, în Japonia, unde s-a căsătorit și și-a petrecut restul vieţii predând limba și literatura engleză și scriind despre ţara sa adoptivă, inclusiv, o vreme, pentru periodicul Kōbe Chronicle. În 1895 devine cetăţean japonez, primind numele Koizumi Yakumo. A fost unul dintre primii mari interpreţi ai realităţilor japoneze în beneficiul Occidentului. Graţie traiului îndelungat în Japonia, intuiţiei și empatiei excepţionale, inteligenţei vii, imaginaţiei poetice și stilului său literar limpede, este citit cu plăcere, de peste un secol, atât de japonezi, cât și de occidentali.

Scrieri despre Japonia (publicate în volum): Glimpses of Unfamiliar Japan (1894), Out of the East: Reveries and Studies in New Japan (1895), Kokoro: Hints and Echoes of Japanese Inner Life (1896), Gleanings in Buddha Fields: Studies of Hand and Soul in the Far East (1897), Japanese Fairytales, 5 volume (1898-1922), In Ghostly Japan (1899), A Japanese Miscellany: Strange Stories, Folklore Gleanings, Studies Here and There (1901), Japan: An Attempt to Interpretation (1904) și altele.
De acest autor:

1
Japonia lui Lafcadio Hearn
Antologie de Donald Richie

La peste un secol de la moarte, Lafcadio Hearn continuă să fie unul dintre cei mai cunoscuţi occidentali care au descoperit în Japonia adevărata lor patrie. Aproape mai japonez decât japonezii – să gândească gândurile lor era năzuinţa sa –, el a lăsat o vastă literatură, al cărei rol în introducerea culturii japoneze în Occident a fost esenţial....detalii