Leo Perutz

Leo Perutz s-a nascut la Praga in 1882, ca fiu al unui negustor de textile evreu. Statistician de meserie, se angajeaza la o firma de asigurari, fiind coleg cu Kafka, de care il desparte o diferenta de varsta de un an. Incepe sa scrie in primii ani ai secolului XX, bucurandu-se de un succes imens in spatiul de limba germana, pana la interzicerea cartilor sale de catre nazisti. In 1938, dupa anexarea Austriei la cel de-al Treilea Reich, Perutz este nevoit sa fuga in Palestina. Prozator si matematician, Perutz ar fi putut ramane in posteritate doar pentru ecuatiile care ii poarta numele, daca Borges nu l-ar fi redescoperit, aducand in atentia publicului cele unsprezece romane ale sale, printre care Der Marques de Bolibar (1920), Der swedische Reiter (Calaretul suedez – 1936), Nachts unter der steinernen Brücke (1953), Der Judas des Leonardo (1957). Perutz moare in 1957 in timpul unei vizite in Austria, la Bad Ischl. Cartile lui, elogiate de nume mari precum Italo Calvino, Graham Greene, Theodor W. Adorno sau Jorge Luis Borges, construiesc o paradoxala logica a fantasticului, inexplicabilului sau visului.De acest autor:

1
Iuda lui Leonardo

O extraordinara redescoperire literara a ultimelor doua decenii, Leo Perutz este unul dintre prozatorii de mare valoare pe care Jorge Luis Borges nu se sfia sa-i includa in panteonul sau personal.

...detalii
2
Calaretul suedez

Prozator de limba germana si matematician, Leopold Perutz (1882-1957) ar fi putut ramane in posteritate doar pentru ecuatiile care ii poarta numele, daca Borges nu l-ar fi redescoperit, aducand din nou in atentia publicului cele unsprezece romane ale sale, scrise in perioada interbelica....detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.