Madalina Diaconu

Madalina Diaconu (n. 1970, Bucuresti). Studii de filozofie la Bucuresti si Viena. Doctorate la Universitatea din Bucuresti (1996) si Universitatea din Viena (1998). In 2005, docentura in filozofie la Universitatea din Viena pe tema unei estetici fenomenologice a tactilitatii, a olfactiei si a gustului.
Cadru didactic la Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucuresti (1993-2003). Cercetator stiintific la Academia de Arte Plastice, Viena (2003-2005). Lector la Universitatea de Arte Aplicate, Viena (2003-2005). Cercetator stiintific la Academia Austriaca de Stiinte (2005-2006). Stagii de cercetare la Viena, Berlin, Potsdam, Freiburg-im-Breisgau, Paris si Grasse. Profesor invitat la Universitatea din Praga, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Din 2006, docent la Facultatea de Filozofie de la Universitatea din Viena.
Din 2007, conducatoare a proiectului de cercetare "Design haptic si olfactiv -- resurse pentru industriile creative din Viena", la care participa filozofi, chimisti, botanisti, designeri si pedagogi ai artei de la mai multe universitati din Viena. Directoare a Institutului pentru antropologia simturilor si cultura cotidiana ISAAK (Viena). Membra de redactie a revistei Studia Phaenomenologica a societatii romane de Fenomenologie.

Publicatii: Pe marginea abisului. Soren Kierkegaard si nihilismul secolului al XIX-lea (Editura Stiintifica, 1996); Blickumkehr. Mit Martin Heidegger zu einer relationalem Asthetik (Peter Lang, Frankfurt a.M., 2000); Ontologia operei de arta in lumina principiului identitatii (Editura Crater, 2001), Person, Community and Identity (coeditor, impreuna cu Ion Copoeru si Delia Popa; Cluj-Napoca, 2003); Arta si adevar / Kunst und Wahrheit. Festschrift fur Walter Biemel zum 85. Geburtstag (editor; Humanitas, 2003), Tasten, Reichen, Schmecken. Eine Asthetik der anasthesierten Sinne (Konigshaussen & Neumann, Wurzburg, 2005); Bukarest -- Wien. Eine kulturhistorische Touristik an Europas Randern (coautor: Lukas Marcel Vosicky, LIT, Berlin/Viena, 2007). Traduceri: Soren Kierkegaard, Boala de moarte (Ed. Humanitas, 1999, 2006). Studii au aparut in volume colective si reviste de specialitate din Austria, Belarus, Franta, Germania, Italia, India, Polonia, Romania, S.U.A, Olanda, Spania.De acest autor:

1
Despre miresme si duhori
O interpretare fenomenologica a olfactiei
Cartea Madalinei Diaconu este o calatorie filozofica in estetica mirosului si a mirosurilor. Inca din Evul Mediu, mirodeniile si parfumurile reprezinta un atribut al vietii de curte. Totusi filozoful merge mai departe cu narile infundate prin lume. Dupa Kant, ne putem dispensa de simtul mirosului. Abia Schopenhauer si Nietzsche, iar mai apoi fenomenologia vor descoperi "nasul"....detalii
2
Studia Phaenomenologica vol III, special issue: Kunst und Wahrheit. Festschrift fur Walter Biemel zu seinem 85.

VORWORT DER HERAUSGEBERIN
Madalina Diaconu
Cuvant inainte al editoarei / Vorwort der Herausgeberin
STUDIES
Walter Biemel
Kafkas Dichten des Wohnens am Ende der Neuzeit
Elizabeth A. Behnke
Contact Improvisation and the Lived World
Heribert Boeder
Derridas Endspiel
Francoise Dastur ...detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.