Marin Moraru

Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie 1937 în oraşul Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (I.A.T.C.) "I.L.Caragiale" în anul 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa "O scrisoare pierdută" de I.L.Caragiale.

După absolvirea facultăţii, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) şi la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" (1971-1974).

După o perioadă în care a predat în calitate de conferenţiar universitar la I.A.T.C. Bucureşti (1974-1980), s-a reîntors în anul 1980 la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale", unde este actor şi în prezent. Din anul 2002 este Societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti.


Filmografie:

Haiducii (1965)
Un film cu o fată fermecătoare (1966)
Maiorul şi moartea (1967)
Răzbunarea haiducilor (1968)
Actorul şi sălbaticii (1974)
Filip cel Bun (1974)
Un comisar acuză (1974) - Comisarul Ghita Petrescu
Un zâmbet pentru mai târziu (1974)
Elixirul tinereţii (1975)
Toamna bobocilor (1975) - Toderas
Operaţiunea "Monstrul" (1976)
Tufă de Veneţia (1977)
Iarna bobocilor (1977) - Toderas
Concurs (1982)
Faleze de nisip (1982)
Ringul (1983) - Tom
Masca de argint (1984) - Boier Vilcu
Zbor periculos (1985)
Vară sentimentală (1985)
Cuibul de viespi (1986)
În fiecare zi mi-e dor de tine (1987)
Chiriţa în Iaşi (1987)

Piese de teatru:

"Pigulete plus cinci fete" de C. Bratu
"Chiriţa în provincie" de V.Alecsandri
"Ocolul Pământului" de P.Kohout
"Umbra" de E.Swartz
"Troilus şi Cresida" de W.Shakespeare
"Capul de răţoi" de G.Ciprian
"D'ale carnavalului" de I.L.Caragiale
"Nepotul lui Rameau" de Diderot
"Transplantarea inimii necunoscute" de Al.Marodin
"Leonce şi Lena" de G.Buchner
"Un fluture pe lampă" de P.Everac
"Trei fraţi gemeni din Veneţia" de A.Mattiuzzi
"Ultima oră" de M.Sebastian
"O noapte furtunoasă" de I.L.Caragiale
"Saragosa"
"Romulus cel Mare" de F.Durenmatt
"Gaiţele" de Al. Kiriţescu
"Fundaţia" de Valeho
"O scrisoare pierdută" de I.L.Caragiale
"Aşteptându-l pe Godot" de S.Beckett
"Harap Alb" de Radu Iţcuş
"Azilul de noapte" M.Gorki
"Take, Ianke şi Cadîr" de V.I.Popa
"Crimă pentru pământ" dramatizare de Gr. Gonţa după romanul omonim de Dinu Săraru
"Egoistul" de Jean Anouilh
"Femeia îndărătnică" de W.Shakespeare
"Piscina de la miezul nopţii" de Peter Karvas

(sursa: wikipedia)

 




De acest autor:

1
Căldură mare. Două loturi (ed. a II-a) (Voce)

Domnul: Domnu-i acasă?
Feciorul: Da, dar mi-a poruncit să spui, dacă l-o căuta cineva, c-a plecat la ţară.
Domnul : Dumneata spune-i c-am venit eu.
Feciorul : Nu pot, domnule.
Domnul : De ce?
Feciorul : E încuiată odaia.
Domnul : Bate-i să deschidă.
Feciorul : Apoi, a luat cheia la dumnealui când a plecat....detalii