Cresterea si declinul natiunilor: prosperitate, stagflatie si rigiditati sociale

Mancur Olson

Cresterea si declinul natiunilor: prosperitate, stagflatie si rigiditati sociale

Humanitas, Drept & Economie / Colectia: Seria Economie

Embed:

Cartea profesorului Mancur Olson, pe care Asociatia Americana de Stiinte Politice a premiat-o in 1983, aduce o perspectiva inedita – multidisciplinara – asupra fenomenului economic. Economia devine astfel un instrument capabil sa explice chestiuni aflate in afara sferei ei obisnuite de interes, precum „neguvernabilitatea&#!47; unor societati moderne, distributia foarte inegala a puterii si a veniturilor caracteristica tarilor in curs de dezvoltare, ascensiunea Europei Occidentale de la pozitia relativ marginala din Evul Mediu pana la cea de dominatie a lumii din secolul al XlX-lea.
Studiul se concentreaza asupra democratiilor infloritoare de dupa al doilea razboi mondial. Teza autorului este ca stabilitatea politica indelungata a unei societati duce la dezvoltarea unor puternice grupuri de interese speciale, care micsoreaza eficienta economica a tarii. Acest mecanism, verificabil in numeroase cazuri, explica schimbarile de loc in ierarhie, altminteri greu de inteles, pe care le sufera de-a lungul istoriei tarile lumii. Cresterea si declinul natiunilor pune in discutie un mecanism interesant nu numai pentru economisti, dar si pentru politologi, sociologi, istorici si, de ce nu, pentru politicieni.

Info
Mancur Olson
Detalii produs
Mancur Olson
Mancur Olson

Profesor de stiinte economice la University of Maryland, MANCUR OLSON (1932–1998) a militat pentru integrarea gandirii politice in sfera economiei, subliniind faptul ca politica economica a unei tari, coroborata cu modul in care sunt configurate institutiile importante, da masura performantei economice.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.