Drept civil. Drepturile reale principale - vol. I

Valeriu Stoica

Drept civil. Drepturile reale principale - vol. I

Humanitas / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

Fara fundamentare teoretica, fara primatul valorilor dreptul devine o constructie tehnica absurda, un labirint kafkian, iar studiul sau, un exercitiu gratuit de hermeneutica normativa. Dar ignorarea elementelor de tehnica juridica, unele rafinate timp de secole sau chiar de milenii in diferifete scoli de gandire juridica, face imposibil accesul la intelegerea fenomenelor juridice. Relativizarea excesiva a valorilor si dizolvarea for in structura abstracta a tehnicii juridice sunt la fel de periculoase ca si absolutizarea valorilor. Ordinea juridica intemeiata pe libertate si siguranta nu se poate cladi nici cu cei care au pierdut sensul valorilor, nici cu fanatici.

Desi amendat substantial, Codul civil roman – adaptat dupa cel francez si adoptat in 1864 – nu a fost, din fericire, abrogat in timpul regimului comurnist. Sub presiunea teoriei marxiste si a dreptului sovietic, cultura juridica romaneasca a pastrat totusi, chiar si in perioada totalitara marca valorilor si a rafinamentului tehnic din Codul civil. Spre deosebire de alte tari vecine, România a avut sansa continuitatii codului sau civil, astfel incat prabusirea sistemului totalitar a permis o adevardta resurectie a principiilor si valorilor peste care se asezase zgura conceptuala a acestui sistem. Totusi, izolarea impusa timp de cincizeci de ani a creat un decalaj, uneori urias, intre sistemul juridic romanesc si lumea juridica occidentala. O noua lectura a Codului civil era necesara.
Recuperarea ratiunii de a fi a Codului civil, adica intemeierea ordinii juridice pe ideea de libertate si pe ideea de siguranta a omului, este provocarea fireasca a acestei noi lecturi. Devine astfel posibila incercarea de revizuire a Codului civil, pentru a sincroniza acest opus cu evolutiile legislative, doctrinare si jurisprudentiale din lumea libera.

Info
Valeriu Stoica
Detalii produs
Valeriu Stoica
Valeriu Stoica

VALERIU STOICA (n. 1953, Bucureşti) este doctor în drept (1997). Asistent, apoi profesor de drept civil la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti. Iniţiator (1990) al Programului de Drepturi ale Omului la Universitatea din Bucureşti.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.