Drumul

Cormac McCarthy

Drumul

Humanitas Fiction, Literatură / Colectia: Raftul Denisei

Embed:

Romanul Drumul a câştigat Pulitzer Prize în 2007, James Tait Black Memorial Prize în 2006 şi a fost ecranizat în 2009, în regia lui John Hillcoat, cu Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Robert Duvall şi Charlize Theron în rolurile principale.

O iarnă atomică în care nu mai există animale sau plante, singura prezenţă constantă este foamea şi orice întâlnire între două fiinţe omeneşti poate sfârşi într-un act de canibalism. Iată decorul postapocaliptic – definit fie prin absenţe tragice, fie prin prezenţe ameninţătoare – prin care călătoresc un bărbat fără nume şi fiul lui, încercând să ajungă la mare. Au un pistol cu două gloanţe, ceva resturi de mâncare şi nişte pături vechi – şi, foarte important, se au unul pe altul. Supravieţuirea înseamnă însă amoralitate, după cum învaţă copilul studiindu-şi tatăl, a cărui dragoste pare a fi ultimul lucru rămas din lumea veche, ultima realitate confortabilă şi ocrotitoare. „Suntem morţii vii care bântuie prin decorul unui film de groază“ – aceasta este starea de spirit în lumea lui McCarthy, pe care n-o colorează decât foarte rare detalii de un umor nostalgic: ultima sticlă de Coca-Cola sau singura inscripţie care a supravieţuit dezastrului nuclear – rămăşiţele unei lumi semănând neliniştitor de mult cu a noastră.

Citeşte câteva pagini

Vezi trailerul in site-ul oficial al filmului

  Rodica Grigore, „Ce mai rămâne când lumea se sfârşeşeşte“ (Cultura, 18 octombrie 2010)

Filmul este distribuit în România de Ro Image şi Prorom.

Info
Cormac McCarthy
Recenzii
Detalii produs
Cormac McCarthy
Cormac McCarthy

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază artele liberale la Universitatea din Tennessee timp de doi ani, iar în 1953 se înrolează în aviaţia militară a S.U.A, petrecând doi ani în Alaska.

Comentarii

Ma simt rareori miscat sa scriu comentarii dar iata-ma impins sa o fac de o carte unica. Scheletul unei lumi, ramasa in urma unui eveniment apocaliptic redata prin ochii unui tata si al unui fiu redusi la o lupta primara care dezgoleste in circumstante infioratoare esenta dragostei si a luminii care ne da putere sa traim. In plus iata, parafrazind pe unul, George Monbiot, cea mai buna pleadoarie pentru mediul inconjurator care a fost scrisa vreodata. Stilul reflecta perfect cele descrise, simplu, pur, redus la minimul necesar, citeodata contorsionat de neologisme ciudate, pentru un vorbitor de limba romana cuvintul "descalced" ca sinonim al lui "barefoot" este surprinzator, te face citeodata sa depui efort citind dar asa te apropie cumva de trairea personajelor din carte. Citeodata poezia este sfisietoare, ca in ultimul paragraf al cartii. Nu are cum sa placa oricui dar nefiind manipulare ieftina nu are cum sa displaca celor care vor sa citeasca adevarul asa cum e el si cu mintea si cu inima. Acesta este originalul. Draga Irina Horea, sper ca ai izbindit intr-o munca de traducere de mare responsabilitate.

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.