Inca de pe atunci vulpea era vanatorul

Herta Müller

Încă de pe atunci vulpea era vânătorul

Humanitas Fiction, Literatură / Colectia: Seria de autor Herta Müller

Embed:

„Premiul Nobel pentru literatură îi este acordat scriitoarei Herta Müller, care descrie cu lirismul său concentrat şi proza plină de sinceritate universul celor deposedaţi.“ (Motivaţia juriului Nobel 2009)

Gardul fabricii şi casele sunt înconjurate de zidurile oraşului, iar dincolo de acesta sunt lanurile unduitoare de grâu, nesfârşite, mărginite de Dunărea ce nu poate fi traversată decât sub tirul grănicerilor. Dacă lumea este doar o inimaginabilă şi apăsătoare înşiruire de închisori concentrice, în care-ţi ispăşeşti condamnarea pe viaţă, mai eşti, de fapt, în viaţă? Sau te amăgeşti mimând umanitatea într-un cotidian pe care nici frumuseţea inocentă a naturii nu-l poate lumina, când relaţiile dintre oameni sunt denaturate de suspiciune, când victimele nu pot să scape decât dacă devin, la rândul lor, vânători de oameni?
Răspunsurile pe care şi le dau la aceste întrebări obsedante, niciodată formulate explicit, îi împart pe actorii acestei lumi în două tabere. Însă şi unii, şi alţii trebuie să poarte măşti.

„O blană de vulpe în apartamentul profesoarei Adina devine un simbol al ameninţărilor unei Securităţi omniprezente pe când regimul începe deja să se clatine. În imagini expresive şi de o frumuseţe înfricoşătoare, Herta Müller reconstituie panorama crudă şi înspăimântătoare a dictaturii şi a unei societăţi distruse până la rădăcină. Decăderea oamenilor, ba chiar a unei întregi ţări, este redată aici până în cele mai mici detalii – în toată această suferinţă pare că natura însăşi trece de partea terorii. Încă de pe atunci vulpea era vânătorul este probabil cartea cea mai românească a acestei mari autoare de limbă germană.“ (Ernest WICHNER)

  Citeşte câteva pagini

  Cătălin Sturza, „Nevroza comunismului românesc“ (Observator cultural, martie 2010)

  Adriana Bittel despre Încă de pe atunci vulpea era vânătorul (Formula As, martie 2010)

  Discursul rostit la primirea Premiului Nobel (Observator cultural, decembrie 2009)

 Andrei Pleşu despre Herta Müller („Nici aşa, nici altminteri“, Dilema veche, decembrie 2009)

Info
Herta Müller
Recenzii
Detalii produs
Herta Müller
Herta Müller

HERTA MÜLLER s-a născut la 17 august 1953 în satul Niţchidorf din Banatul şvăbesc. A studiat germana şi româna la Universitatea din Timişoara, lucrând apoi ca traducătoare într-o fabrică şi ca profesoară. A intrat în vizorul Securităţii şi a început să fie persecutată după refuzul ei de colaborare şi în urma prieteniei cu membrii societăţii Aktionsgruppe Banat.

Comentarii

Ma inclin in fata Hertei Muller.Am citit romanul "Regele se-nclina si ucide" si m-a cucerit cu totul.Recunosc ca primele pagini m-au cam plictisit insa pe parcurs am descoperit stilul rafinat si subtil cu care scrie geniala Herta, si nu am reusit sa las cartea din mana pana nu am terminat-o.Recomand cu caldura "Regele se-nclina si ucide"! Va asigur ca nu veti regreta cumparand-o! Mai mult va va determina sa le cumparati pe toate sub semnatura dansei.
Faptul ca aceasta scriitoare extraordinara a castigat Nobel-ul nu ne face decat sa fim si mai mandri de aceasta banateanca care a reusit sa duca literatura romana pe cele mai inalte culmi.Insa acest lucru nu ajunge.TREBUIE sa luam atitudine si sa "eradicam" toate non-valorile care sunt din ce in ce mediatizate la toate canalele de tv din Romania,altfel riscam sa ne pierdem identitatea si sa devenim o POPULATIE de inculti.Consumismul nostru care a ajuns la cote pantagruelice ar trebui sa se indrepte spre lectura.Speram insa intr-un viitor apropiat cand adevaratele valori vor fi apreciate si in Romania si nu vor fi nevoite sa emigreze.
Plecaciune in fata Hertei Muller!

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.