Pastorel

Al. O. Teodoreanu – zis „Pastorel“ dintr-o gluma a tatalui sau si ramas astfel pentru toti cei ce l-au cunoscut, citit si iubit – s-a nascut la Dorohoi, la 30 iulie 1894, ca frate mai mare al altui alintat al literelor romane, Ionel Teodoreanu. Absolvent al Liceului Internat din Iasi si al Scolii de Artilerie din Bucuresti, pleaca pe front in primul razboi mondial cu primele esaloane de voluntari, de unde se intoarce de doua ori ranit si recompensat cu inalte insemne si distinctii militare. Licentiat al Facultatii de Drept a Universitatii iesene, a trecut efemer prin magistratura, consacrandu-se definitiv scrisului cu mai mult de un deceniu inaintea debutului editorial din 1928. A facut publicistica literara si politica, a tinut o insolita cronica gastronomica – care l-a nemurit in constiinta publicului –, a scris piese si monologuri teatrale, schite, nuvele si povestiri in cheie anticvarie, poezie lirica, versuri potatorice. A fost premiat al Academiei Romane in 1928 si al Societatii Scriitorilor Romani in 1937. In 1944, in urma masurilor staliniste aplicate imediat dupa Conventia de armistitiu, de epurare din uniunile profesionale a scriitorilor si ziaristilor considerati a fi sprijinit prin activitatea si condeiele lor Guvernul Antonescu, i se imputa un ciclu de articole publicat in 1941 „pentru sustinerea razboiului antisovietic“. Pana in 1956, cand revine in publicistica, petrece o lunga perioada in tihna cartilor si a traducerilor. In 1960, dupa repetate perchezitii, ii sint confiscate manuscrisele si o mare parte din biblioteca si este condamnat de Tribunalul Militar Bucuresti la sase ani inchisoare corectionala. Gratiat dupa aproape trei ani, o boala nedreapta, ironizata amar pana in pragul sfarsitului, pune capat vietii sale de prelungit chef si glume, la 14 martie 1964.

Opera:
Trei fabule (1928)
Hronicul Mascariciului Valatuc (1928)
Mici satisfactii (1931)
Strofe cu pelin de mai pentru Iorga Nicolai (1931)
Un porc de cane (1933)
Tamaie si otrava, I–II (1934–1935)
Bercu Leibovici (1935)
Vin si apa (1936)
Caiet (1938)
Berzele din Boureni (1957)




De acest autor:

1
Gastronomice
volumul 4

Cel de-al patrulea volum din seria Gastronomice este o invitatie la masa fastuoasa de Anul Nou....detalii

2
Gastronomice
volumul 5

Celebrele retete ale lui Pastorel Teodoreanu de pe cel de-al cincilea volum Gastronomice, citite cu mult umor de Valentin Uritescu, descriu delicatese autohtone: ochiuri romanesti, servite pe crutoane cu sosuri speciale sau preparate cu branza la cuptor, omleta policroma, bors de miel, drob, friptura de miel la tava, friptura de muschi cu smantana - preparata in tandem cu Maria Tanase - reteta ...detalii

4
Gastronomice
volumul I

O carte de bucate neobisnuita, cu suficienta sare si piper ca la doua imbucaturi sa va apuce rasul. Printre retete neaose si frantuzesti, o rima, un catren, o epigrama. Iar unele veti afla ca sunt chiar feluri de mancare. Bucurati-va de fanteziile dumneavoastra culinare cu zambetul pe buze si urechea atenta la toate intorsaturile de fraza. Editie completa pe 6 CD-uri.

...detalii
5
Epigrame si alte rime vesele
Epigrama este unul dintre firele aurite pe care s-a tesut legenda apocrifa despre Pastorel. A scris cu sutele, cu miile, dar le-a daruit cu generozitate sau din credinta – marturisita in varii forme – ca „nu exista volum de epigrame“....detalii
6
Gastronomice
Volumul 2

Din cuprins: folclor culinar - povestea cartofului prajit, raci in bere, salata verde, miel cu verdeturi, miel gatit haiduceste, puicana umpluta, gratinaj, doua variante de gatit rata, afumaturi, mancare estivala.

(asculta un fragment)

...detalii
7
Gastronomice
volumul 3

Din cuprins: retete sofisticate cu stiuca umpluta, crap cu usturoi, mistret impanat, zrazi cu casa ruseasca, galusti cu prune, tuslama sau piftie de cocos batran, asezonate cu mult haz.

(asculta un fragment)

...detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.