Paul Ricoeur

Paul Ricoeur (n. 1913) este unul dintre cei mai importanti filozofi francezi contemporani. A fost profesor la mai multe universitati din Franta (Strasbourg, Sorbona, Nanterre) si din America de Nord (Montreal, Yale, Chicago). Situat in descendenta lui Edmund Husserl si Karl Jaspers, Paul Ricoeur s-a dedicat unei filozofii de tip academic, situandu-se departe de modele ce au bantuit periodic peisajul gandirii franceze. Studiile sale abordeaza, din perspectiva hermeneuticii, deopotriva limbajul, literatura, religia si fenomenele sociale. Este, poate, ganditorul francez cel mai bine plasat pentru a realiza o confruntare mutual profitabila si tintind la o sinteza superioara intre gandirea continentala franceza si germana, de o parte, si filozofia analitica anglo-americana, de cealalta parte.

Opere principale:
De l'interpretation. Essai sur Freud (1965)
Le conflit des interpretations (1969)
La Metaphore vive(1975; trad. rom. 1984)
Temps et recit (1983–1985)
A l'ecole de la phenomenologie (1986)
Le Juste (1995)
L'Ideologie et l'utopie (1997)
Penser la Bible (1998, cu Andre LaCoque) s.a.

Web:
ricoeur.iaf.ac.at/De acest autor:

1
La scoala fenomenologiei

O initiere in domeniul fascinant al descifrarii aparitiilor si al descoperirii originalitatii lucrarilor, avandu-l ca "profesor" pe unul dintre cei mai importanti filozofi francezi, Paul Ricoeur.

...detalii
2
Eseuri de hermeneutica
Eseurile de hermeneutica ale lui Paul Ricoeur ritmeaza etapele unui drum original: de la fenomenologie la hermeneutica si de la hermeneutica textului la hermeneutica actiunii. Ele pun accentul pe raporturile ce se stabilesc intre reflectia asupra discursului si povestire, pe de o parte, si intre problema ideologiei si actiunea umana in cadrul Cetatii, pe de alta parte. ...detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.