"Nu traiesc in trecutul
   sau viitorul meu.
   Ma intereseaza
   doar prezentul."

     – PAULO COELHO
 
Paulo Coelho
home  
viata  
cartile  
paulo pe net  
foto, video, audio  
brazilia  

humanitas  
libHumanitas  
viata
Paulo s-a nascut la Rio de Janeiro, in Brazilia, in 1947. Inainte de a se dedica in totalitate literaturii, a fost actor, director de teatru, jurnalist si textier. Paulo a scris texte pentru cantecele unora dintre cei mai importanti artisti ai scenei muzicale braziliene, printre care Elis Regina si Rita Lee, dar cea mai mare popularitate a castigat-o alaturi de Raul Seixas. Au compus impreuna cam 60 de piese, destule dintre ele devenind hituri, de pilda Eu nasci há dez mil anos atrás (M-am nascut acum zece mii de ani), Gita si Al Capone.
Vezi videoclipul hitului M-am nascut acum zece mii de ani de Raul Seixas si Paulo Coelho. Citeste textul scris de Paulo.
Fascinatia lui Paulo pentru lumea spirituala dateaza din perioada in care, hippy fiind, a hoinarit prin lume si a inceput sa studieze societatile secrete si religiile orientale. In 1982, lui Paulo i-a aparut prima carte, Arquivos do Inferno (Arhivele Infernului), care nu a avut insa nici un impact la public. A scris apoi, impreuna cu Nelson Liano jr, volumul O manual prático do vampirismo, publicat in 1985, dar ulterior a vrut sa-l retraga de pe piata, considerandu-l de proasta calitate.
In 1986, a intreprins pelerinajul la Santiago de Compostela, iar aceasta experienta avea sa-l influenteze decisiv si sa devina punctul de pornire al cartii Jurnalul unui Mag (1987). In anul urmator a aparut Alchimistul. Vanzarile slabe de la inceput l-au descurajat pe micul editor care se incumetase sa publice cartea, dar ulterior aceasta avea sa bata toate recordurile de vanzare in Brazilia.
Alchimistul este unul dintre cele mai importante fenomene literare ale secolului XX. S-a aflat pe primul loc in listele de bestselleruri din 18 tari si s-a vandut, pana acum, in 35 de milioane de exemplare. De altfel, i-a adus lui Paulo, in 2008, un record Guiness pentru cea mai tradusa carte: 67 de limbi. Pentru Alchimistul, Paulo a primit laude de la numeroase personalitati, de la Kenzaburo Oe, laureat al Premiului Nobel, pana la Madonna, care o numara printre cartile ei preferate. Romanul a inspirat multe alte proiecte: un musical in Japonia, piese de teatru in Franta, Belgia, SUA, Turcia, Italia, Elvetia, doua simfonii, in Italia si SUA. Celebrul artist Moebius (scenograful filmelor Al cincilea element si Alien) a ilustrat o editie in franceza a Alchimistului, iar in 2010 a fost publicat in SUA un graphic novel.
Au urmat Brida (1990), As Valkírias (Valkiriile, 1992), Na margem do rio Piedra eu sentei e chorei (La raul Piedra am sezut si-am plans, 1994), Maktub (1994) - un volum in care sunt puse laolalta articolele publicate in ziarul brazilian Folha de São Paulo, apoi Frases (1995) - o antologie de texte, O Monte Cinco (Al cincilea munte, 1996), O manual do guerreiro da luz (Manualul razboinicului luminii, 1997), Veronika decide morrer (Veronika se hotaraste sa moara, 1998), O Demónio e a Senhorita Prym (Diavolul si domnisoara Prym, 2000), Histórias para pais, filhos e netos (Povesti pentru parinti, copii si nepoti, un volum de povesti traditionale, 2001), Onze minutos (Unsprezece minute, 2003), Zahir (2005), A Bruxa de Portobello (Vrajitoarea din Portobello, 2006), o compilatie de texte reunite sub titlul Ca raul care curge (2006), O vencedor está só (Invingatorul este intotdeauna singur, 2008), O Aleph (Aleph, 2010), Manuscrito encontrado em Accra (Manuscrisul gasit la Accra, 2012). De asemenea, a adaptat Darul de Henry Drummond si Scrisorile de dragoste ale unui profet de Kahlil Gibran.
Paulo a intrat in Cartea Recordurilor Guiness ca autorul care a semnat cele mai multe carti in editii diferite (9 octombrie 2003, la Targul de Carte de la Frankfurt). In octombrie 2008 a primit inca un loc in Guiness Book, pentru Alchimistul - cartea tradusa in cele mai multe limbi.

In 2003, in orasul Arendal din Norvegia, fiecare functionar public a primit un exemplar din Alchimistul, pentru incurajarea unui nou tip de gandire.
Multe cursuri MBA, de pilda cel de la The Graduate School of Business al Universitatii din Chicago, le recomanda cursantilor sa citeasca Alchimistul.
Cartea a fost inclusa in programa scolara din peste 30 de tari, elevilor fiindu-le oferite editii speciale.

Paulo a reusit performanta de a avea in acelasi timp trei titluri pe listele de bestselleruri in Franta, Brazilia, Polonia, Elvetia, Argentina, Grecia, Croatia si Rusia.

Viata lui Paulo a fost subiectul unor documentare la televiziuni din Irlanda (Sapte zile - o calatorie cu Paulo Coelho), Japonia (Calea catre Kumano, Calea catre Santiago), la People & Arts Channel (Paulo Coelho, alchimistul cuvantului), A&E Mundo, Prima TV s.a.

Paulo are acum si propria bautura: chocolat chaud cu aroma de portocale. Este un semn de recunostinta din partea Hotelului Bristol din Paris, care i-a multumit astfel pentru ca a fost mentionat in Zahir.

In martie-iunie 2006, Paulo a intreprins o calatorie aniversara, sarbatorind astfel 20 de ani de la pelerinajul sau la Santiago de Compostela. A avut intalniri-surpriza - anuntate doar cu o zi inainte - in orasele de pe traseu, pentru a-si cunoaste cititorii. In cele 90 de zile ale acestui pelerinaj a facut ocolul lumii si cu acest prilej si-a lansat blogul Walking the Path - The Pilgrimage, pentru a-si impartasi impresiile. Ulterior, Paulo si-a extins prezenta pe internet, iar acum este unul dintre cei mai activi scriitori online.

Paulo este primul autor de succes care sprijina nemijlocit descarcarea gratuita a textelor sale. Cea mai buna dovada in acest sens se afla aici. Puternica amprenta a lui Paulo din spatiul digital l-a determinat pe renumitul blogger Jeff Jarvis sa-l numeasca the Googliest author.

In octombrie 2008, Paulo a fost invitat sa deschida Targul de Carte de la Frankfurt si, cu prilejul unui scurt interviu, a vorbit despre impactul internetului asupra editurilor si despre pirateria online.
 


Copyright © 2011, 2012 HUMANITAS, HUMANITAS FICTION.
HumanitasHumanitas Fiction