Robert Musil

Un francez, un irlandez si un austriac, Proust, Joyce si Musil sunt socotiti a fi cei mai mari romancieri ai secolului al XX-lea. Robert Musil (1880–1942), care provine dintr-o veche familie de functionari, ofiteri si ingineri, este cunoscut mai ales pentru romanul sau de maturitate, Der Mann ohne Eigenschaften (Omul fara insusiri), romanul lui Ulrich, al „Cacaniei“ natale, al lumii in metamorfoza. Fata de aceasta carte complexa, „cubista“, micul roman expresionist Ratacirile elevului Torless ar putea sa para un simplu joc de tinerete. Este insa mult mai mult decat un exercitiu de stil: este cel mai bun roman al adolescentei, ceea ce e o performanta pentru spatiul literaturii de limba germana, unde tema a preocupat scriitori faimosi, intre care Thornas Mann si Hermann Hesse. Inceput la 22 de ani, asadar cand autorul era aproape de varsta eroilor sai, romanul e publicat in 1906. Musil, care incercase pana atunci trei drumuri in viata (cariera armelor, apoi ingineria, in fine, la Berlin, studii de filozofie si psihologie experimentala), hotaraste sa se dedice scrisului. Dar, cum nu reuseste sa traiasca numai din prozele si dramele pe care le scrie, e nevoit sa accepte diverse posturi administrative. Din 1931 traieste la Berlin, de unde, din cauza nazismului, pleaca la Viena. Sfarsitul vietii il petrece in exil, in Elvetia, unde, insingurat, isi consacra timpul marelui sau roman. Ratacirile elevului Torless a fost ecranizat in 1965 de cunoscutul regizor Volker Schlondorff, cu Matthieu Carriere in rolul principal.

Scrieri principale
Proza: Die Verwirrungen des Zoglings Torless (Ratacirile elevului Torless (1906); Vereinigungen (Nunti (1911); Grigia (1923); Drei Frauen (Trei femei (1924); Der Mann Ohne Eigenschaften (Omul fara insusiri (1930–1943). Postum au fost publicate si jurnalul si corespondenta scriitorului. Dramaturgie: Die Schwarmer(Exaltatii (1921), Vinzenz und die Freundin bedeutender Manner (Vinzenz si prietena unor oameni de seama (1924).De acest autor:

1
Ratacirile elevului Torless

Sunt baieti si se vor barbati. Isi spun numai pe numele de familie. Sunt elevi la un internat select. Nu prea stiu pe ce lume se afla si totusi traiesc lumea cu o intensitate de nedescris. Pentru cel mai mic dintre ei ratacirile sunt singurul mod de a gasi drumul bun....detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.