Robert Musil

Un francez, un irlandez și un austriac, Proust, Joyce și Musil, sunt socotiți a fi cei mai mari romancieri ai secolului XX. ROBERT MUSIL (1880–1942), care provine dintr-o veche familie de funcționari, ofițeri și ingineri, este cunoscut mai ales pentru romanul său de maturitate, Omul fără insușiri, romanul lui Ulrich, al „Kakaniei“ natale, al lumii în metamorfoză. După debutul ca romancier, în 1906, cu Rătăcirile elevului Torless (considerat cel mai bun roman al adolescenței din spațiul literaturii de limbă germană), Musil – care încercase până atunci cariera armelor, apoi ingineria și, în fine, studii de filozofie și psihologie experimentală –, hotărăște să se dedice scrisului. Dar, cum nu reușește să traiăscă numai din prozele și dramele pe care le scrie, e nevoit să accepte diverse posturi administrative. Din 1931 trăiește la Berlin, de unde, din cauza nazismului, pleacă la Viena. Își petrece sfârșitul vieții în exil, în Elvetia, unde, însingurat, își consacră timpul marelui său roman.

Scrieri principale
Proză: Rătăcirile elevului Torless (Die Verwirrungen des Zöglings Torless, 1906; Humanitas, 2004); Vereinigungen (Nunți (1911); Grigia (1923); Drei Frauen (Trei femei (1924); Der Mann Ohne Eigenschaften (Omul fără însușiri, 1930–1943; Humanitas Fiction, 2018). Postum au fost publicate și jurnalul și corespondența scriitorului. Dramaturgie: Die Schwarmer(Exaltații, 1921), Vinzenz und die Freundin bedeutender Manner (Vinzenz și prietena unor oameni de seamă, 1924).
De acest autor:

1
Omul fără însușiri

Traducere de Mircea Ivănescu
Revizuire, tabel cronologic şi îngrijire de ediţie de Monica-Maria aldea

...detalii

1016 pagini

in: Humanitas Fiction

Disponibil cu 119 lei

in libhumanitas.ro

2
Ratacirile elevului Torless

Sunt baieti si se vor barbati. Isi spun numai pe numele de familie. Sunt elevi la un internat select. Nu prea stiu pe ce lume se afla si totusi traiesc lumea cu o intensitate de nedescris. Pentru cel mai mic dintre ei ratacirile sunt singurul mod de a gasi drumul bun....detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.