Ryūnosuke Akutagawa

RYŪNOSUKE AKUTAGAWA (1892-1927) s-a născut la Tokyo. Mama lui a fost bolnavă psihic, asa că băiatul este crescut în casa unui unchi matern, de la care a preluat numele de familie. Cât despre prenume, semnificația lui este „fiul dragonului". Studiază limba și literatura engleză la Universitatea Imperială din Tokyo și devine profesor. Scrie și publică povestiri și nuvele în periodice și se împrietenește cu Natsume Soseki, al cărui discipol se socotește. După o vizita în China, în 1921, ca reporter, starea sănătății lui, atât fizice, cât și psihice, se degradează pe an ce trece. În 1927, la numai 35 de ani, se sinucide. Akutagawa este socotit unul dintre întemeietorii prozei japoneze moderne, deși n-a ajuns niciodată să scrie roman. Opera lui totalizează în jur de 140 de povestiri și nuvele.
De acest autor:

1
Paravanul-Iad și alte povestiri

Traducere și note de Raluca Nicolae

...detalii

256 pagini

in: Humanitas Fiction

Disponibil cu 29 lei

in libhumanitas.ro

2
Rashomon

EBOOK – EPUB / PDF

...detalii
3
Rashomon

Câte perspective poate avea un fapt divers? În câte feluri poate fi spusă istoria unei crime? Care este relatarea adevărată? Există doar o perspectivă adevărată sau ne aflăm în faţa a tot atâtea poveşti, posibile toate, reale toate?

...detalii
4
Rashomon

O noapte cu intamplari sinistre sub vechea poarta Rashomon. O crima relatata de martori care se contrazic intre ei si-si asuma, fiecare pe cont propriu, faradelegea. O vizita care-si afla deznodamantul intr-un paragraf al unei carti de Strindberg. O poveste despre paradis si iad. O parabola politica cu creaturi ale folclorului japonez....detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.