Ryunosuke Akutagawa

RYUNOSUKE AKUTAGAWA (1892-1927) s-a nascut la Tokyo. Mama lui a fost bolnava psihic, asa ca baiatul este crescut in casa unui unchi matern, de la care a preluat numele de familie. Cat despre prenume, semnificatia lui este „fiul dragonului". Studiaza limba si literatura engleza la Universitatea Imperiala din Tokyo si devine profesor. Scrie si publica povestiri si nuvele in periodice si se imprieteneste cu Natsume Soseki, al carui discipol se socoteste. Dupa o vizita in China, in 1921, ca reporter, starea sanatatii lui, atat fizice, cat si psihice, se degradeaza pe an ce trece. In 1927, la numai 35 de ani, se sinucide. Akutagawa este socotit unul dintre intemeietorii prozei japoneze moderne, desi n-a ajuns niciodata sa scrie roman. Opera lui totalizeaza in jur de 140 de povestiri si nuvele.
De acest autor:

1
Rashomon

EBOOK – EPUB / PDF

...detalii
2
Rashomon

Câte perspective poate avea un fapt divers? În câte feluri poate fi spusă istoria unei crime? Care este relatarea adevărată? Există doar o perspectivă adevărată sau ne aflăm în faţa a tot atâtea poveşti, posibile toate, reale toate?

...detalii
3
Rashomon

O noapte cu intamplari sinistre sub vechea poarta Rashomon. O crima relatata de martori care se contrazic intre ei si-si asuma, fiecare pe cont propriu, faradelegea. O vizita care-si afla deznodamantul intr-un paragraf al unei carti de Strindberg. O poveste despre paradis si iad. O parabola politica cu creaturi ale folclorului japonez....detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.