Thomas Sebeok

S-a nascut in 1920 la Budapesta, iar in 1936 a emigrat in SUA. Doctorat la Princeton University (1945). Cariera academica prestigioasa la mari universitati nord-americane. A jucat un rol decisiv in dezvoltarea semioticii ca disciplina de sine statatoare si in deschiderea ei catre stiintele biologice si cognitive. Turnee de conferinte in intreaga lume (la Bucuresti, in oct. 1998, ca invitat al Colegiului Noua Europa). Fondator al unor publicatii stiintifice importante (printre altele, Semiotica, 1969); presedinte al Semiotic Society of America (1984), membru a numeroase institutii stiintifice (Guggenheim, Center for Advanced Studies in the Behavioral Sciences, Woodrow Wilson Center, Centrul Olandez pentru Studii Avansate, Smithsonian Institution etc.). Fondator (1956) si presedinte al Research Center for Language and Semiotic Studies. In 1991 i s-a acordat titlul de Profesor Emerit de antropologie, lingvistica, semiotica si studii centro-eurasiene. S-a stins din viata in 2001. Vasta activitate de cercetare in domeniul semioticii teoretice si aplicative concretizata in contributii fundamentale (peste 500 de articole si carti); citam, printre altele, urmatoarele carti:

Contributions to the Doctrine of Signs, 1976
The Play of Musement, Indiana University Press, Bloomington, 1981
Contributions to the Doctrine of Signs, University Press of America, Lanham, ed. a 2-a, 1985
I Think I Am a Verb: More Contributions to the Doctrine of Signs, Plenum Press, New York, 1986
The Sign & Its Masters, University Press of America, Lanham, ed. a 2-a, 1989
Essays in Zoosemiotics, Toronto Semiotic Circle, Toronto, 1990
American Signatures: Semiotic Inquiry and Method, University of Oklahoma Press, Norman, 1990
A Sign Is Just a Sign, Indiana University Press, Bloomington, 1991
Semiotics in the United States, Indiana University Press, Bloomington, 1991
Signs: An Introduction to Semiotics, University of Toronto Press, Toronto, 1993, ed. a 2-a, revazuta si adaugita, 2001
Global Semiotics, Indiana University Press, Bloomington, 2001
Coordonator general al Encyclopedic Dictionary of Semiotics, 3 vol., Mouton de Gruyter, Berlin, 1986
Editeaza, in colaborare cu J. Umiker-Sebeok, The Semiotic Web, 1986–1990: A Yearbook of Semiotics, Mouton de Gruyter, Berlin, 1987–1994 etc.De acest autor:

1
Semnele. Introducere in semiotica
Numele lui Thomas A. Sebeok e universal asociat cu dezvoltarea semioticii si a teoriei comunicarii din secolul al XX–lea. Nu ar fi deloc exagerat sa spunem ca fara activitatea sa de cercetare inovatoare si fara scrierile sale critice nici unul dintre aceste doua domenii nu ar fi la fel de infloritor si de semnificativ ca astazi, la inceput de nou mileniu. ...detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.