Toma d'Aquino

Sf. Toma d'Aquino (1225 - 1274), filozof scolastic nascut in Italia, la Roccasecca, langa Aquino. A fost scolit de calugarii benedictini de la Monte Cassino, apoi a studiat artele liberale la Neapole. Infruntand apriga ostilitate a familiei sale, s-a alaturat in 1244 Ordinului dominican al calugarilor cersetori si a studiat filozofia si teologia la Paris si Colonia, cu Albertus Magnus. Intre 1254 si 1259 preda la Paris, unde in 1256 devine profesor plin. Petrece urmatorii zece ani in Italia, ocupand diferite functii in cadrul Ordinului si in serviciul papilor, la Oriveto, Roma si Viterbo. Intre 1269 si 1272, pentru a doua oara, preda la Paris, intr-o perioada cand la Universitate au loc animate controverse teologice si filozofice. Cariera sa didactica ia sfarsit in 1273 din cauza inrautatirii sanatatii, dupa un an de activitate la Universitatea din Neapole, acolo unde isi incepuse si studentia. A murit la Fossanova, la 7 martie 1274, pe cand se afla in drum spre Lyon, unde urma sa ia parte la Conciliul convocat acolo. La trei ani dupa moartea sa, un numar de propozitii ce expuneau vederi de-ale sale au fost condamnate de autoritatile ecleziastice din Paris si Oxford; in 1323, insa, a fost canonizat la Avignon de Papa Ioan al XXII-lea, iar in 1879 Papa Leon al XlII-lea a emis o enciclica in care scrierile lui erau recomandate carturarilor catolici.

Scrieri:
Quaestiones disputatae
Quodlibeta
De unitate intellectus contra Averroistas
Commentaria in Libros Sententiarum
Summa de veritate catholicae fidei contra gentiles
Opusculum contra errores Graecorum
Officium de festo Corporis Christi
Catena Aurea
Summa theologica
De magistro

Web:
www.univ-lyon3.fr/philo/aquin.htm
De acest autor:

1
Intrebari disputate despre suflet
Renegat de Renastere, cazut in uitarea Epocii Luminilor, Evul Mediu revine in constiinta publica si in dezbaterile savante contemporane. Si o face, eliberat de artificialul idealizarii romantice, ca obiect al stiintei istorice pozitive ori ca topos istorico-geografic incarcat cu semnificatie identitara....detalii
2
De magistro
Omul poate sa-l invete pe alt om – si sa fie numit invatator – sau numai Dumnezeu poate face acest lucru?
Poate fi cineva numit propriul sau invatator? Poate omul fi invatat de inger? A invata pe cineva este un fapt care tine de viata activa sau de cea contemplativa?
traducere de Mariana Baluta-Skultety...detalii

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.