Închide Close
Adevarul gol si alte povestiri

Editura Humanitas Multimedia

A.P. Cehov, Adevarul gol si alte povestiri

Din categoriile literatură, dramaturgie

În colecția Audiofiction

Razvan Vasilescu citind povestirile lui Cehov, sensibile si pline de umor, despre oameni simpli si intamplarile lor complicate, pare ca vine chiar din secolul XIX. Si nu vine singur, aduce cu sine un arhivar devenit celebru cu ocazia unui accident provocat de betie, o guvernanta mototoala care este supusa unui test cinic, un functionar care, impins de aburii betiei, ii cere socoteala fostului sau sef, un batran demn si important nevoit sa solicite ajutor pentru nepotul sau neispravit, un functionar sfrijit care se ploconeste in fata fostului sau coleg, ajuns om mare, o actrita ingenua care asteapta declaratia unui comic sacait insa de lipsa unui pahar de vodca, un contraamiral care este invitat la o nunta doar datorita rangului sau, un croitor care traieste din hazul amintirilor, acceptandu-si resemnat umilinta de dragul lor, un raufacator inocent care nu intelege ce fatalitate l-a adus in sala de judecata.

Cehov ofera spre delectare deznodaminte neverosimile, tulburare si incertitudine, concluzii eronate sau detalii incantatoare de atmosfera. Sunt indeajuns de sensibile pentru a va induiosa, veti fi incantati de inflacararea cu care Cehov isi pune personajele in situatii complicate, veti aprecia ironia fina a dialogurilor si veti rade cu pofta.

Vocea lui Razvan Vasilescu si savoarea textului cehovian nu vor lasa rece nici un ascultator.

"Pasiunea lui Razvan Vasilescu pentru Cehov ne ingaduie sa ne reintalnim cu deosebitul talent al scriitorului de a cuprinde in cateva randuri in scurtele sale povestiri portretul unor oameni, viata lor, ridicolul si uneori tragedia lor." (Liviu Ciulei)

ADEVARUL GOL SI ALTE POVESTIRI (asculta un fragment)

Audiobookul cupinde povestirile:

1. Adevarul gol2. Bucurie3. Mototoala4. Protectie5. Grasul si slabul6. Comicul7. Nunta cu general8. Uniforma capitanului9. Raufacatorul

Despre A.P. Cehov

ANTON PAVLOVICI CEHOV (17/29 ianuarie 1860–15 iulie 1904) s-a născut la Taganrog, pe malul Mării Azov, în familia numeroasă a unui comerciant și a unei mame casnice, cu dar de povestitoare. Publică schițe umoristice de la 16 ani, pentru a se întreține în gimnaziul din oraș. Din 1879, când devine student la Medicină la Moscova, scrie frenetic, pentru a-și ajuta financiar familia, continuând să publice, în diferite reviste, schițe și scene umoristice, adesea sub pseudonim. Din 1884 va lucra toată viața ca medic, fără să câștige prea mult și tratându-i gratis pe săraci. El însuși începe să dea primele semne de tuberculoză, pe care le ascunde de cei apropiați. În 1886–1887 se mută de la revista umoristică Oskolki – unde îi apăruseră peste 270 de schițe – la Novoe vremea, ziar de mare circulație, care-l plătește dublu. În 1887, culegerea sa de povestiri În amurg câștigă prestigiosul Premiu Pușkin. În același an, publică într-o revistă literară de prestigiu nuvela Stepa, inspirată de o călătorie în Ucraina, și scrie la comandă Ivanov, prima sa piesă jucată, care se bucură de succes. În 1890 călătorește până în insula Sahalin, unde, timp de trei luni, intervievează mii de deținuți din colonia penală și localnici pentru recensământ, rezultatul fiind volumul etnografic și sociologic Insula Sahalin (1893–1894), care pledează pentru un tratament uman al deținuților. În 1892 cumpără o casă la țară, la Melihovo, nu departe de Moscova, unde se instalează cu familia și se ocupă, pe lângă scris și medicină, cu horticultura. Aici scrie, între altele, Pescărușul (1895) și Unchiul Vania (1896), dar și o serie întreagă de povestiri valoroase: Salonul numărul 6, Zvăpăiata, Ordinul Anna, Călugărul negru etc. În 1898, cu ocazia montării Pescărușului la Teatrul de Artă din Moscova în regia lui Konstantin Stanislavski, o cunoaște pe actrița Olga Knipper, cea care avea să-i devină, în 1901, soție. Agravarea tuberculozei îl silește să se instaleze la Ialta. Din 1899 datează povestirea Doamna cu cățelul, și tot aici sunt concepute piesele Trei surori (1900) și Livada de vișini (1903). Între 1899 și 1901, editorul A.F. Marks îi publică o serie de Opere în zece volume, îngrijite de Cehov însuși. Boala îl silește să plece în iunie 1904 la Badenweiler, în Germania, unde moare într-un sanatoriu pe 15 iulie, rămășițele pământești fiindu-i aduse la Moscova. Volumul Dragostea. 12 povestiri (Humanitas Fiction, 2023) conține o selecție tematică reprezentativă, acoperind aproape întreaga perioadă creatoare a lui Cehov.

Trivia

In timpul inregistrarii, Razvan Vasilescu nu a citit povestirile lui Cehov. Le stia pe toate pe de rost.

Alte Detalii
  • Categorie: audiobook
  • Titlu: Adevarul gol si alte povestiri
  • An apariție: 2008
  • Ediție: I
  • ISBN: 978-973-1709-78-9
  • Preț: 30 lei
  • Colecție: Audiofiction
  • Domeniu: literatură, dramaturgie
  • Durată: 1 oră și 1 minut
  • CD-uri: 1
  • Autor: A.P. Cehov
  • Traducere: Anda Boldur
  • Voce: Răzvan Vasilescu

Noi apariții

Author spotlight

Zhuangzi

pagina autorului

ZHUANGZI este considerat, alături de Laozi și Liezi, unul dintre cei trei părinţi ai daoismului. Unii cercetători apreciază că ar fi trăit, cu aproximaţie, între 369 și 286 î.e.n., alţii, mai precauţi, îl situează între secolele IV și III î.e.n.

Evenimente