Închide Close

Editura Humanitas

Alain Bosquet, Convorbiri cu Dali

Patrunzand o data cu Alain Bosquet in apartamentul hotelului parizian al lui Salvador Dali cititorul dialogurilor reunite in aceasta carte se va trezi intr-un univers deraiat, condus prin decrete ce par sa asculte doar de capriciile unui provocator monarh absolut. Replicile lui Dali il vor duce initial cu gandul la o transparenta strategie menita sa socheze un auditoriu avid de paradox si de ireverenta, gata sa soarba fiecare vorba si fiecare gest al monstrului sacru. Cu atat mai mult cu cat personajul nu pare a avea de gand sa ascunda nimic din tot ce face si gandeste, nici macar secretele cele mai incomode. Citite insa in filigran, vorbele lui Dali isi vor dezvalui nebanuita coerenta, aceea care subintinde un intreg program estetic si o covarsitoare opera.traducere de Emanoil Marcu
Despre Alain Bosquet
Poet, romancier, eseist si critic francez de origine belgiana nascut in 1919 la Odessa. A facut studii de filologie la Bruxelles, intrerupte de izbucnirea razboiului. In 1940 a fost mobilizat in armata belgiana, apoi s-a inrolat in armata franceza. Ajuns la New York in 1942, a lucrat un timp ca secretar de redactie al ziarului La voix de France. In aceasta perioda a publicat, impreuna cu Yvan Goll, revista literara Hemispheres si i-a cunoscut pe Maurice Maeterlinck, Jules Romains, Thomas Mann, Andre Breton. Revenit in serviciul activ, a fost trimis in Irlanda de Nord, apoi la Londra, la statul-major aliat. A participat la debarcarea din Normandia, iar in 1945-1948 a lucrat la Berlin in calitate de ofiter al Comitetului Aliat de Control. In 1951 si-a reluat studiile, de data aceasta la Paris, unde s-a si stabilit definitiv. Din 1953 a desfasurat o prolifica activitate literara si de presa: a scris pentru Combat, Le Monde, Nouvelles litteraires, Le Figaro, Nouvelle revue francaise si Quotidien de Paris; in 1959 a predat literatura franceza in mai multe universitati americane, apoi a fost titularul catedrei de studii americane de la Universitatea din Lyon; a colaborat cu diverse edituri, a ingrijit numeroase colectii de poezie, a fondat revista Nota Bene; a fost producator si comentator la ORTF, membru al juriului Renaudot, membru al Academiei Regale de Limba si Literatura Franceza din Belgia, al Academiei de Litere din Quebec, presedinte al Academiei Mallarme. I-au fost decernate Prix Interallie, Grand Prix du Roman de l'Academie Francaise, Prix Marcel Proust. A murit la Paris in 1998. Bibliografia completa a lui Bosquet cuprinde peste 160 de titluri, printre care numeroase volume de poezie (Quel royaume oublie?, Maitre objet, Quatre testaments et autres poemes, Cent notes pour une solitude, Notes pour un amour, Notes pour un pluriel, Le livre du doute et de la grace, 24 natures mortes ou mourantes, Sonnets pour une fin de siecle, Un jour apres la vie, Le tourment de Dieu, Poemes de la 22e annee) si romane (La grande eclipse, Un besoin de malheur, Les petites eternites, La confession mexicaine, Les tigres de papier, L'amour a deux tetes, Monsieur Vaudeville, L'amour bourgeois, Les bonnes intentions, Une mere russe, L'enfant que tu etais, Ni guerre ni paix, Les fetes cruelles, Comme un refus de la planete, Un homme pour un autre, Lettre a mon pere qui aurait eu cent ans, Le metier d'otage, Les solitudes).
Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact