Închide Close

Editura Humanitas

Emilia Șercan, Fabrica de doctorate

sau Cum se surpă fundamentele unei nații

În colecția în afara colecţiilor

În România, de la doar 1500 de titluri de doctor în științe acordate timp de aproape o sută de ani (1900–1990), s-a ajuns la 67000 de titluri în nici treizeci de ani (1990–2017). Cele mai multe, peste 30000, în ultimii șase ani. Se plagiază peste tot în lume. Dar frauda intelectuală în lanț s-a inventat în România în „anii tranziției“. În Academii create ad-hoc, pulsează, într-un ritm greu de urmărit, falsul intelec¬tual, în care doctori plagiatori devin peste noapte profesori coordonatori de doctorate plagiate. Ies pe bandă rulantă, cu zecile de mii. Dintre acești infractori protejați se aleg în România prim-miniștri, miniștri, generali, comisari, procurori, oameni politici, primari, profesori universitari etc. „Elita țării“. Acest spectacol neverosimil ne macină fundamentele nației. Există lucruri pe lume cu care nu se poate glumi. Cu granițele unei țări, de pildă. Iese război. Nici cu granițele spiritului nu se poate glumi. Pentru că atunci se amestecă prostia cu inteligența, cinstea cu hoția, meritul cu potlogăria. Ajungem sã fim conduși de șmecheri, de hoți și de impostori. Exact asta ni s-a întâmplat. Abolind granițele intelectuale, ne-am pomenit invadați și ocupați din interior de pegra societății noastre.

„Cartea Emiliei Șercan este o bijuterie a jurnalismului de investigație. Dar și o poveste care se citește cu înfrigurare: povestea unei abjecții în formă continuată.“ (GABRIEL LIICEANU)

 

Despre Emilia Șercan

EMILIA ȘERCAN, jurnalist de investigaţie şi lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti, are 25 de ani de experiență în presă. A beneficiat de o bursă doctorală la Universitatea Stendhal Grenoble 3 și de o bursă SUSI la Ohio University, E.W. Scripps College of Communication, Athens, SUA. A fost, de asemenea, bursier Freedom House în Statele Unite ale Americii. A urmat stagii de pregătire profesională la cotidianul The Hartford Courant, Connecticut, şi la The Poynter Institute for Media Studies din St. Petersburg, Florida. De-a lungul carierei jurnalistice, a publicat peste 4000 de articole, anchete, interviuri, analize, editoriale şi ştiri. A elaborat o teză de doctorat pe tema cenzurii, publicată la Editura Polirom (2015) cu titlul Cultul secretului: Mecanismele cenzurii în presa comunistă, cu o prefaţă de Mihai Coman. În 2017 a publicat la Editura Humanitas volumul Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei nații.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Fabrica de doctorate
  • Subtitlu: sau Cum se surpă fundamentele unei nații
  • An apariție: 2017
  • Ediție: I
  • Pagini: 212
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-5776-3
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Emilia Șercan

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact