Închide Close

Editura Humanitas

Pierre Hadot, Filozofia ca mod de viață

Convorbiri cu Jeannie Carlier și Arnold I. Davidson

Traducere de Adrian Cotora

 

La data convorbirilor reunite în această carte, Pierre Hadot se apropia de optzeci de ani. Avea în urma sa decenii întregi de activitate ştiinţifică, didactică şi editorială, dedicată îndeosebi textelor filozofice ale Antichităţii greceşti şi romane, dar se aplecase totodată şi asupra unor mari spirite din vremuri mai noi: Montaigne, Goethe, Nietzsche, Wittgenstein sau Heidegger. Departe de atmosfera gălăgioasă a literelor franceze, începuse să publice, după şaizeci de ani, eseuri şi studii reprezentând rodul unei vieţi de cercetare filologică mai puţin preţuite de marele public. Succesul lor a arătat însă că Hadot era un filozof născut, nu făcut, un gânditor frământat de marile întrebări ale omului dintotdeauna. Ele veneau pe urmele celor spuse de textele filozofice asupra cărora trudise şi, aidoma lor, aveau răspunsuri eminamente practice, menite nu atât să edifice sisteme de explicare a lumii, cât să edifice sufletul însuşi, instituind exerciţii spirituale în vederea unei vieţi trăite în acord cu raţiunea. Convorbirile de faţă întregesc aşadar portretul spiritual al unuia dintre cei mai de seamă gânditori ai zilelor noastre, un tip de gânditor şi de savant din ce în ce mai rar întâlnit în vremurile noastre grăbite, ca şi un îndemn de a reciti cu alţi ochi marile texte ale tradiţiei filozofice europene şi nu numai.

 

„Să schimbe o viaţă, să schimbe măcar o viaţă – puţine cărţi au un asemenea efect. Şi totuşi despre asta i-a scris un tânăr american, istoric, nu filozof, lui Pierre Hadot, după ce a citit traducerea în engleză a cărţii Ce este filozofia antică?: «You changed my life.»“ — JEANNIE CARLIER

 

Imaginea de pe copertă: detaliu de frescă, Pompei, sec. I d.Hr.

Despre Pierre Hadot

PIERRE HADOT s-a născut în 1922 la Paris şi a copilărit la Reims. A urmat aici Seminarul teologic şi Facultatea de Teologie, făcând în paralel şi studii de filozofie. După terminarea studiilor a renunţat la cariera ecleziastică, optând pentru o viaţă dedicată cercetării filologice a textelor filozofiei antice greceşti şi latine. A fost rând pe rând cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique, director de studii la École Pratique des Hautes Études şi profesor la Collège de France, la recomandarea lui Michel Foucault. A desfăşurat o vastă activitate filologică, traducând şi editând texte ale filozofiei antice (Plotin, MarcAureliu, Epictet, Simplicius), şi a scris pătrunzătoare eseuri despre moştenirea pe care filozofii Antichităţii au lăsat-o gândirii moderne. A murit în 2010.Opere principale: Exercices spirituels et philosophie antique (1981), La Citadelle intérieure: Introduction aux Pensées de Marc Aurèle (1992), Qu’est-ce que la philosophie antique? (1995; trad. rom. Polirom, 1997), Plotin ou la simplicité du regard (1997, trad. rom. Polirom, 1998), Études de philosophie ancienne (1998), Le voile d’Isis: Essai sur l’histoire de l’idée de nature (2004), Wittgenstein et les limites du langage (2004), N’oublie pas de vivre: Goethe et la tradition des exercices spirituels (2008).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Filozofia ca mod de viață
  • Subtitlu: Convorbiri cu Jeannie Carlier și Arnold I. Davidson
  • An apariție: 2019
  • Ediție: I
  • Pagini: 264
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-6356-6
  • Colecție: Memorii/Jurnale/Biografii
  • Domeniu: convorbiri, memorialistică & diaristică
  • Autor: Pierre Hadot
  • Traducere: Adrian Cotora

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact